Nyheder

Træning virker bedre på kvinder.

Kvinder har det nemmere end mænd...

En ny amerikansk undersøgelser har vist, at kvinder har lettere ved at tabe de overflødige kilo omkring mave og hofter end mænd har.

Lederen af undersøgelsen idrætsforsker dr.med. Gary R. Hunter fra Alabama University i byen Birmingham i US siger til Reuters: ”De nye resultater betyder ikke, at mænd behøver at opgive fysiske træning. Selvom mænd har vanskeligere ved at tabe fedt omkring maveregionen, viser undersøgelsen også, at mænd og kvinder taber samme mængde fedt ved samme træningsmængde”.

Forskellen ligger i hvor på kroppen hhv. mænd og kvinder taber sig. Undersøgelsen viser også, at specielt ældre mænd har mest gavn af fysisk træning i forhold til den almene sundhedstilstand!

Tidligere undersøgelser har vist, at træning er meget gavnligt for både ældre mænd og ældre kvinder, idet træningen giver et øget fysisk overskud til at overkomme de daglige opgaver ligesom metabolismen forbedres (dvs. mavens evne til at optage og forbrænde føde). Den forbedrede metabolisme medfører også en bedre og større optagelse af de nødvendige vitaminer og næringsstoffer, som kroppen har så hårdt brug for.

Undersøgelsen af træningsresultaterne over 25 uger. Antallet af mænd og kvinder der deltog i undersøgelsen var ligeligt fordelt og alle var i alderen mellem 61 og 77 år.

Efter det planlagte træningsprogram var afsluttet, blev deltagerne testet for evt. fedt tab omkring maven vha. en såkaldt CT-scanner. Denne type fedt omtales i den medicinske verden som intra-abdominalt fedt. For store mængder af denne type fedt er bl.a. mistænkt for medvirken til diabtes-2, hjerte-kar-sygdomme og overdødelighed.

Forskerne konstaterede, at kvinder i gennemsnit havde tabt, hvad der svare til 13 kubikcentimeter fedt omkring maveregionen, mens mændene ikke havde tabt noget nævneværdig fedt omkring maven. Forskerne er overraskede over dette resultat og kan umiddelbart ikke give nogen logisk forklaring på dette, men understreger, at der er en vis usikkerhed forbundet med beregning af fedtmængder vha. CT-scanning.

Mænd bør ikke fortvivle på baggrund af denne ene undersøgelse og forskerne bag undersøgelsen understreger endnu engang den positive effekt hos ældre, der regelmæssigt udfører fysisk træning. En af sidegevinsterne ud over vægttab er, at de ældre kan tåle at spise mere og dermed øger optagelsen af vitaminer og næringsstoffer som f.eks. salte og mineraler.

Kilde: Medicin & Science in Sport & Exercise 2002;34:1023-1028