Nyheder

Mistro overfor sorte som donorer.

Den relativt lave deltagelse blandt sorte mænd skyldtes ifølge undersøgelsen mistro til hospitalerne og frygt for racediskrimination.

Mistro overfor hospitalerne og bekymring for diskrimination blandt sorte afroamerikanere betyder, at de sorte amerikanere er mindre tilbøjelige til at donerer blod sammenlignet med de hvide grupper i USA. Den lavere tilslutning blandt sorte til at melde sig som organdonor i USA tillægges religiøse og spirituelle årsager.

Professor L. Ebony Bouleware og professor Neil Powe fra Johns Hopkins Medical Institution in Baltimore, Maryland i USA leder i øjeblikket en større undersøgelse, der har til formål at undersøge, hvorfor sorte ikke medvirker som donorer på lige fod med den hvide befolkning i USA.

Den første større undersøgelse er baseret på 385 telefoninterview, hvor de interviewede selv beskrev sig som enten sorte eller hvide amerikanere.

Næsten 60 % af de adspurgte oplyste, at de havde medvirket som bloddonor på et eller andet tidspunkt i deres liv og 46 % oplyste, at de var registreret som organdonorer på deres kørekort.

Undersøgelsen konkluderede at 86% hvide mænd og 59% hvide kvinder var villige til at donerer blod, mens tallene kun var 66% sorte mænd og 41% sorte kvinder.

Den relativt lave deltagelse blandt sorte mænd skyldtes ifølge undersøgelsen mistro til hospitalerne og frygt for racediskrimination.

Resultatet af undersøgelsen var ifølge forskerne ikke overraskende. For at blive donorer i USA kræver det, at man er i kontakt med sundhedssystemet, hvilket ikke er tilfældet for store dele af den afroamerikanske befolkning.

Kilde: Reuters Health, februar 2002