Nyheder

Åreforkalkning og hjertet.

 Blodpropper er den hyppigste årsag til dødsfald...

 Blodprop i hjertet som følge af åreforkalkning har været den hyppigste årsag til død i vesten efter 2. verdenskrig.

 Masser af mennesker har været invalideret af hjertekrampe på grund af blodprop i hjertet. Blodprop i hjertet som følge af åreforkalkning har været den hyppigste årsag til død i vesten efter 2. verdenskrig. Forebyggelse er det bedste, men mange forskellige former for behandlinger gør livet lettere og bedre for hjertepatienter.

 Åreforkalkning i hjertets kranspulsårer er ikke noget nyt. Undersøgelser af mumier har vist, at allerede de gamle ægyptere havde åreforkalkning. Men for eksempel i middelalderen levede folk ikke så længe som nu, i reglen blev de ikke meget over 40 år gamle, så de nåede ikke at blive så gamle, at de døde af hjertesygdom som følge af åreforkalkning.

 I stedet døde de af andre sygdomme – især infektionssygdomme. Penicillin og andre antibiotika blev opfundet omkring 2. verdenskrig, og livsbetingelserne i den vestlige verden blev betydeligt bedre i tiden derefter. Indtil da var infektionssygdomme som tuberkulose eller lungebetændelse de hyppigste årsager til død både i vesten og i resten af verden. Mange steder er det stadig tilfældet.

 Af Jan Kyst Madsen, Overlæge, dr. med.

 Kilde: Liv&Krop, nr. 5 2. årgang 2001