Nyheder

Tranebærsaft forebygger urinvejsinfektioner.

En ny finsk undersøgelse viser, at bær af familien vaccinium (f.eks. tranebær) modvirker urinvejsinfektioner hos kvinder.

Seks ud af ti kvinder vil opleve en urinvejsinfektion i deres liv.. Hver tredje af disse kvinder får en tilbagevendende infektion indenfor et år. Urinvejsinfektion skyldes oftest coliforme bakterier fra afføringen. Bær af vaccinium familien (som f.eks. tranebær) indeholder fenoler, der hæmmer coliforme bakteriers evne til at formere sig.

I den finske undersøgelse blev 150 kvinder med urinvejsinfektion, forårsaget af colibakterier, fordelt tilfældigt på tre forskellige grupper.

En gruppe fik 50 ml tranebærsaft om dagen i 6 måneder, en anden gruppe fik lactobacilholdig drik 5 dage om ugen i 12 måneder, og en tredje gruppe var en ubehandlet kontrolgruppe.

Efter 6 måneder havde 16% i tranebærgruppen haft mindst en urinvejsinfektion. I lactobacilgruppen havde 39% haft en ny infektion og i kontrolgruppen havde 36 % oplevet tilbagefald.

Forskellen på 20% i absolut risiko mellem tranebærgruppen og kontrolgruppen var således markant.

Resultaterne viste, at hvis 5 personer behandles med tranebærsaft undgås gennemsnitlig en tilbagevendende urinvejsinfektion. Undersøgelsen konkluderer, at tranebærsaft synes at reducere tilbagevendende urinvejsinfektion.

I USA får 11 millioner kvinder hvert år antibakteriel behandling mod urinvejsinfektioner til en pris af 1,6 milliarder dollars. Tranebærsaft er et alternativ, der vil kunne nedsætte forbruget af antibiotika.

Kilde: BMJ vol. 327, 30 juni 2001.