Nyheder

Lidt motion gør en stor forskel

Et stillesiddende liv er lige så farligt som rygning.

Et stillesiddende liv er lige så farligt som rygning. Og stadig flere danskere lever netop sådan et liv. Den gode nyhed er, at en halv times moderat aktivitet hver dag hjælper. Og det behøver ikke være en samlet periode med sved på panden.Løb det gode nytårsforsæt ud i sandet ? Er det seneste klip i kortet til fitness-centret tre måneder gammelt, og samler de nye løbesko støv i bunden af skabet ? Så tag det roligt, og smid den dårlige samvittighed ind til løbeskoene.

Mindre motion kan nemlig også gøre det: Tag cyklen på arbejde, eller småløb til stoppestedet, og brug trappen i stedet for elevatoren. Gå en tur efter aftensmaden — og husk så at få flyttet den kompostdynge på lørdag.

Det er nemlig den lille, daglige motion, der tæller. Faktisk tæller enhver form for fysisk aktivitet i hverdagen med — også den, man ikke nødvendigvis bliver forpustet af.

„En halv times fysisk aktivitet hver dag forebygger en lang række sygdomme. Og man kan endda 'spare sammen' af flere, mindre aktivitetsperioder på fem-ti minutters varighed“, siger overlæge dr. med. Bente Klarlund Pedersen, der forsker ved Rigshospitalets Center for Muskelforskning.

Flere og flere af os tilbringer arbejdsdagen ved skærm og tastatur. På vej hjem (i bilen) køber vi alle varer i et butikscenter. Det sparer os for at rende rundt i flere butikker. Vi slipper måske også lidt nemt om ved madlavningen, så vi kan nå at synke ned i tv-hjørnet efter dagens arbejde, for nu er vi trætte. Trætte af at tale i telefon, stirre på computerskærmen, sidde til møder, sidde ved kasseapparater eller bag skranker.

Vi behøver end ikke gå til postkassen eller i banken — det klares ved hjælp af e-mail og homebanking.

Journalist Klaus Larsen

Kilde: Sundheds- og lægemagasinet Liv&Krop 2001