Nyheder

Fremtidens medicin er stærkt på vej.

De færreste alvorlige sygdomme kommer udefra

Forestil dig, at du får brystkræft – og at du kan udpege klumpen af syge celler for dit eget immunforsvar, som derpå bekæmper canceren, som var det en influenza.

Det lyder som science fiction –men ifølge et ungt dansk bioteknologifirma står fremtidens medicin allerede og banker på.

De færreste alvorlige sygdomme kommer udefra. Ganske vist kan miljøpåvirkninger, usund livsstil som for eksempel rygning og alkohol gøre ens risiko større. Men mange former for kræft, gigt, kroniske tarmsygdomme, allergi og knogleskørhed handler i virkeligheden om, at der er naturlige processer i vores krop, der går over gevind.

Alle disse sygdomme stammer fra en overproduktion af naturlige proteinstoffer i kroppen. Og i modsætning til, når vi får en influenza eller et sår, som der går betændelse i, reagerer vores ellers så effektive immunforsvar ikke. Da det er vores egne proteinstoffer, der skaber den usunde udvikling, ”opdager” immunforsvaret ikke noget, for det er kun kodet til at reagere på fremmede elementer, der trænger sig ind i kroppen udefra.

Derfor er disse sygdomme så ekstremt svære at behandle. For man kan jo normalt ikke behandle kroppen mod dens egne proteiner. Den medicin der er stærk nok til at standse eller bremse processerne, vil samtidig rette sig mod de sunde celler og processer og er derfor livsfarlig for patienten. Det kender vi fra kemoterapien over for kræft, hvor bivirkningerne kan være yderst voldsomme, og hvor man ofte alligevel ikke er i stand til at give cellegifte nok til at fjerne sygdommen, fordi man så vil slå for mange normale celler ihjel.

Journalist Anna Louise Stevnhøj

Kilde: Sundheds- og lægemagasinet Liv&Krop 2001