Nyheder

Forgiftet af svampe.

Hvad er forgiftning med svampe?

Hvem kan få forgiftning med svampe?

Hvilke symptomer ved forgiftning med svampe?

Hvordan behandles forgiftning med svampe?

Prognose?

En del svampearter indeholder giftige stoffer, og nogle svampe er meget giftige.

Respekten for giftsvampe er meget stor og det er berettiget. Svampe kan give livstruende akutte symptomer og blivende skader. De giftigste af svampene indeholder stoffer som giver skader i de indre organer.

Hvem kan få forgiftning med svampe?

Den almindeligste årsag til svampeforgiftning er at man er på svampejagt og plukker forskellige svampe. Når svampene er spist viser det sig at nogle af dem var giftige. Det er som regel voksne, der pådrager sig disse forgiftninger, men det hænder også at børn spiser disse svamperetter. De bliver som regel meget syge, da det ser ud som om børn er mere følsomme for svampegifte end voksne.

Hvilke symptomer ved forgiftning med svampe?

· De fleste af de giftige svampe indeholder stoffer, der giver irritation af slimhinder, hvilke medfører mavesmerter og diarre.

· I de giftigste svampe som grøn fluesvamp, hvid fluesvamp og randbæltet hjelmhat er stoffer som skader tarmslimhinden, lever og nyrer.

· Stenmorkel giver symptomer fra mave, nervesystem, lever og blodlegemer.

Hvordan behandles forgiftning med svampe?

Enhver mistanke om indtagelse af giftige svampe skal behandles med stor respekt. Det er vigtigt at finde ud af hvilken svampe der kan være tale om. Hvis man kan fastslå at det drejer sig om bestemte svampe kan special behandling være aktuel, omvendt kan det hvis det viser sig at være en ugiftig svamp spare barnet for en ubehagelig behandling. Det er derfor altid af stor hjælp, hvis svampen, eller dele af den medbringes på sygehuset.

· Giv altid barnet noget mælk eller anden væske at drikke.

· Fremkald eventuelt opkastning. Man må aldrig forsøge at fremkalde opkastning hos et påvirket eller sløvt barn. Efter at barnet har drukket lidt vand eller mælk (det er ikke ment at kaste op på tom mave), holdes han eller hun foroverbøjet. Stik to fingre så langt ned i barnets svælg som muligt med en blød hurtig bevægelse. Bevæg fingrene ca et minut indtil barnet kaster op ikke bare ”gylper”. Træk ikke hånden tilbage før opkastning indtræffer. Brug aldrig selv brækmidler

· Søg altid skadestue eller børneafdeling.

· Her gives et brækmiddel, som virker med det samme.

Prognose

Hvert år henvender ca 200 mennesker sig på skadestuen på grund af svampeforgiftninger. Mange må indlægges til kortvarig observation. Alvorlige forgiftninger med svampe er sjældne, men dødsfald forekommer indimellem.

Kilde: www.webdoktor.dk/ Fakta om sygdomme