Nyheder

Rygeres børn ofte på hospitalet.

Børn der lever i omgivelser med tobaksrøg bliver oftere indlagt på hospitalet.

Nye videnskabelige undersøgelser fra universitet i storbyen Hong Kong beskriver, hvordan spædbørn, der lever sammen med to eller flere rygere, har mere end 30% flere hospitalsindlæggelser end børn, der vokser op i et røgfrit miljø.

Ifølge det medicinske fakultet i Hong Kong viser undersøgelsen, at såfremt spæd- og småbørn vokser op blandt mindst én ryger, vokser hospitalsindlæggelserne med 7%.

Forskerne undersøgte 8.300 nyfødte spædbørns omgivelser fra 1997 og 18 måneder frem. Mere end 40% af de nyfødte blev udsat for passiv rygning. Den mest udbredte bivirkning hos disse børn, var forskellige former for luftvejsproblemer og åndedrætsbesvær.

Undersøgelsen beskriver også følgevirkningerne af passiv rygning hos fostrene. Spædbørn hvis mødre enten selv var rygere under graviditeten eller som blev udsat for passiv rygning, havde hele 18% flere hospitalsindlæggelser og 26% flere behandlinger hos almenpraktiserende læger, speciallæger m.fl., end børn fra et røgfrit miljø.

Undersøgelsen konkluderer samtidig, at de samfundsmæssige omkostninger for behandling af spædbørn under 1 år på grund af disse typer af behandling, løber op i mere end 32 mio. kr. årligt.

Lam Tai-hing, professor og leder af afdelingen for samfundsmedicin på Hong Kong universitet oplyser overfor Reuters, at dette beløb svare til ca. 10% af det samlede beløb, der benyttes til forebyggelse og behandling af børn i denne aldersgruppe.

Det er relativt få mødre i Hong Kong, der ryger i forbindelse med graviditeten, men næsen 65% af alle gravide kvinder i Hong Kong udsættes regelmæssigt for passiv rygning i deres hjem, på arbejde og på offentlige steder.

Hong Kong´s regering fremlagde sidste år flere lovforslag for at stramme antirygerkampagner og regeringen har senest bebudet lokale folkeafstemninger på dette område. Regeringen ønsker at forbyde rygning på de fleste offentlige indendørs steder herunder restauranter, forretninger og på sigt også i byens barer og natklubber.

Hong Kong befolkning er på næsten 7 millioner mennesker og har relativt få rygere sammenlignet med mange vestlige lande. Ca. 27% af alle mænd og kun 3% af kvinder ryger regelmæssigt. Ifølge WHO ryger 63% af alle mænd og 4% af kvinderne på hovedlandet Kina.

Kilde: Reuters Health, marts 2002