Nyheder

Kys overfører ikke mavebakterier.

Du kan roligt fortsætte med at kysse...

Mennesker der lider af maveinfektioner, kan trygt fortsætte med at kysse deres kæreste uden at frygte, at de risikerer at smitter deres partner. En ny undersøgelse af mavebakterien Helicobacter pylori viser, at den næppe smitter via spyt.

H. pylori bakterien findes hyppigt i den menneskelig krop og forårsager sjældent nogen skade, men forskerne mener, at netop denne bakterie er medvirkende årsag til flere alvorlige maveinfektioner som f.eks. mavesår. Det er dog fortsat en gåde, hvorfor disse infektioner kun ramme nogle mennesker?

Det også uklart hvordan H. pylori spredes blandt mennesker. En teori er, at H. pyroli spredes gennem drikkevand og fødevare der er inficeret med rester af spildevand fra menneskelig afføring.

En anden teori har fokuseret på spredning fra mund-til-mund i forbindelse med f.eks. kys.

H. pyroli er fundet i spyttet hos nogle af de mennesker, som har været inficeret med H. pyroli og der har været tilfælde, hvor ægtefælden til en smittet person, har haft højere maveindhold af H. pyroli end normalt.

Lægerne har studeret 183 patienter som alle var mistænkt for at være inficeret med H. pyroli, men der var ingen beviser på, at disse patienter havde overført smitten til deres partner!

Alle de undersøgte personer led af forskellige former for maveonder og gennemgik alle en kikkertundersøgelse af maven for at teste for H. pyroli. Undersøgelsen viste, at 89 personer var inficeret med H. pyroli og samtidig blev 31 kærester og ægtefæller til disse personer også testet.

Omkring halvdelen af partnere fik også konstateret H. pyroli, men ingen af disse have det samme høje niveau af H. pyroli bakterier.

Konklusionen på undersøgelsen er, at mund-til-mund overførelse af H.pyroli bakterier f.eks. via kys sandsynligvis ikke er årsagen til at nogle mennesker rammes af maveinfektioner.

Kilde: European Journal of Gastroenterology & Hepatology 2002;14:521-528.