Nyheder

Celletransplantation mod Parkinson

Celletransplantation i hjernen kan bedre Parkinson sygdom

Ny undersøgelse tyder på, at transplantation af dopamin-producerende celler kan medvirke til at skabe en varig bedring hos patienter, der lider af Parkinsons syge.

Den omtalte undersøgelse omfattede i alt 32 patienter, der alle led af fremskreden Parkinson sygdom. Forskerne bag undersøgelsen konkluderer at dopamin-celler, der implanteres i den menneskelige hjerne, kan udvikle normalitet og samtidig forlænge livet og ligefrem helbrede patienternes symptomer helt op til 8 år efter, at transplantationen er foretaget.

Lederen af undersøgelsen dr.med. Curt Freed har tidligere offentliggjort lignende reporter, der fastslår, at denne behandlingsform, kan hjælper patienter under 60 år.

Den seneste undersøgelse konkluderer, at det ikke er patienternes alder, der er succeskriterier for behandlingen, men snare deres helbredssituation forud for selve transplantationen.

Overlæge Curt Feed udtaler til Reuters, at patienter der f.eks. er bevægelseshæmmet pga. Parkinson sygdom udvikler væsentlige forbedringer i deres helbredstilstand efter, at de har modtaget de transplanterede dopamin-celler.

Resultaterne af den nye undersøgelse er netop blevet offentliggjort i Denver i forbindelse med den årlige amerikanske kongres for American Academy of Neurology.

Parkinsons sygdom er en neurologisk forstyrrelse i hjernen, der med tiden udvikler tab af hjerneceller, som producerer Dopamin. Dopamin er et kemisk stof i hjernen, som kontrollerer muskelaktiviteten i kroppen.

De transplanterede celler kaldes Levodopa, der er en slags forløber for det kemiske stof dopamin. Stoffet er syntetisk fremstillet og kan mildne patienternes symptomer, men ikke fjerne dem helt.

Kilde: Reuters april 2002