Nyheder

Høj IQ tyder på et langt liv

Det tyder på, at vores intelligens har betydning for, hvor længe vi lever. Men andre faktorer spiller også ind.

Vores intelligenskvotient (IQ) i barndommen ser ud til at have sammenhæng med, hvor længe vi lever. Det skriver det lægevidenskabelige tidsskrift British Medical Journal, efter at forskere fra universiteterne i Aberdeen og Edinburgh har sammenlignet IQ og livslængde hos flere end 2000 personer, som alle var født i Aberdeen i Skotland i 1921.

I 1932 foretog de skotske undervisningsmyndigheder en intelligenstest af samtlige børn, der var født i 1921 og var i skole den 1. juni 11 år senere.

I 1997 lykkedes det forskerne at spore fire ud af fem, der fik testet deres IQ i Aberdeen, i alt 2230 ud af 2792 personer.

Cirka halvdelen levede stadigvæk, og det viste sig, at deres gennemsnitlige IQ som 11-årige havde været højere end hos den gruppe, der ikke levede længere. Også hos de personer, som det ikke lykkedes forskerne at finde frem til, havde IQ ligget højere.

Undersøgelsen rummer dog en del forbehold, og emner at forske videre i. For eksempel skriver forskerne, at det er vanskeligt at skelne mellem betydningen af høj IQ, social klasse og uddannelsesniveau. Det er heller ikke til at sige, om Aberdeen-gruppen er repræsentative for alle andre.

Noget som har undret forskerne og som vil kræve en nærmere undersøgelse er, at fra Aberdeengruppen havde mænd med en højere IQ øget risiko for at miste livet under 2. verdenskrig i forhold til dem med en lavere IQ.

Kilde: British Medical Journal, 2001; 322:819 (7 April)