Nyheder

Forskere søger partner til tobaksvaccine.

En genmaniuleret tobaksplante kan hjælpe mod huller i tænderne...

Torsdag i sidste uge offentliggjorde engelske forskere, at de netop havde afsluttet de sidste kliniske undersøgelser af en genetisk manipuleret tobaksplante, der som en slags ”vaccine” beskytter mod bakterieangreb i tænderne hos mennesker.

Forskerteamet fra Guy´s & St. Thomas Dental Institute i i London oplyste, at den farve- og smagsløse vaccine, er den første vaccine, som er udviklet fra en genetisk modificeret tobaksplanet, der nu forventes at blive afprøvet på mennesker.

Professor Julian Ma, seniorforsker på afdelingen for oralmedicin på King´s Collage siger: ”Vi drypper vaccinen ned på de enkelte tænder, men medikamentet vil også kunne tilsættes f.eks. tandpasta og tyggegummi”.

Forskerne har allerede gennemført de såkaldte Fase 2 forsøg i samarbejde med det californiske bioteknologifirma Planet Bigotechology Inc. Juliane Ma vil endnu ikke afslører resultaterne af disse undersøgelser, men understreger at vaccinen helt klart virker.

Forskerne søger nu en finansiel samarbejdspartner og investor, som er parat til at indlede det man i forskningsverdenen kalder Fase 3, der bl.a. involverer flere hundrede testpersoner.

Den anvendte GM (Genetically Modified) tobaksplante producerer antistoffer, som binder sig til et bestemt protein på tandoverfladen og hulrum i munden. Resultatet er, at bakterier ikke kan fæstne sig til disse områder og dermed undgår man huller i tænderne og andre former for mund- og tankinfektioner…

Juliane Ma understreger, at deres forskning intet har med rygning at gøre, men at man snare forsøger at finde nye og anderledes måder at udnytte de skadelig tobaksplanter på.

Kilde: Reuters Health, maj 2002