Nyheder

Fødselsvægt og blodtryk.

Nye undersøgelser benægter sammenhænge...

En nu australsk undersøgelse rejser tvivl om den populære teori, der sammenkæder lav fødselsvægt med forhøjet blodtryk hos nyfødte børn.

Forskerne bag den nye undersøgelse konkluderer, at på trods af tidligere påstande om en stærk forbindelse mellem lav fødselsvægt og forhøjet blodtryk, er der intet, der tyder på, at en sådanne sammenhæng medfører forhøjet blodtryk senere i livet. Den seneste undersøgelse blev offentliggjort i lægetidsskrifet The Lancet den 31. august 2002.

Lederen af undersøgelsen professor Rachel Huxley har analyseret mere end 100 tidligere undersøgelser om den formode sammenhæng.

Huxley siger: ”Mange af undersøgelserne er ganske vist små, men de har hver især bidraget med interessant og ny sammenhængnende viden”.

Når man sammenlignende de små undersøgelser med de største, viste det sig , at de bedst planlagte undersøgelser udviste den svageste korrelation (sammenhænge) mellem lav fødselsvægt og forhøjet blodtryk.

Undersøgelsen analyserede fx 7 tidligere undesøgelser af identiske tvillinger. Denne type undersøgelser antages normalt at være mere sikre på grund af de identiske genetiske og miljømæssige påvirkeninger, men også her var der ingen klare beviser for sammenhænge mellem lav fødselsvægt og forhøjet blodtryk.

Der var flere af undersøgelserne der ikke har taget højde for socioøkonomiske forhold og andre livsstilsfaktorer som fx passivrygning, dårlig kost mv., som alle er relateret til lav fødselsvægt og forhøjet blodtryk.

Kilde: The Lancet 2002, 360: 659-665