Nyheder

Mammografi har moderat effekt.

Mammografiundersøgelser har moderat effekt!

En ny multinationale undersøgelse konkluderer, at effekten af mammografiundersøgelser til kvinder, har begrænset til moderat effekt i forhold til at forhindre risiko for død som følge af brystkræft – navnlig for kvinder over 55 år.

Debatten om hvorvidt mammografi reelt redder kvinders liv eller ej opstod, da to danske forskere fremlagde deres undersøgelsesresultater for nyligt. Disse resultater var baseret på en undersøgelse af de nuværende retningsliner for anvendelse af mammografi.

De danske undersøgelsesresultater er baseret på undersøgelser af et ensartet mønster i hhv. Sverige, USA og Canada og konkluderer, at selvom kvinder på et relativt tidligt tidspunkt for konstateret brystkræft vha. mammografi nedsætter det ikke dødeligheden væsentligt.

De seneste undersøgelser er baseret på de svenske resultater og denne gang er undersøgelsesresultaterne baseret på en længere tidshorisont og er ifølge forskerne, derfor mere troværdige.

De svenske undersøgelser er blevet gennemført på baggrund af 20 års erfaring med netop denne form for mammografiundersøgelser og viste et fald i antallet af dødsfald på ca. 21%. Undersøgelsen er netop blevet offentliggjort i det ansete lægetidsskrift The Lancet.

Professor Lennarth Nystrom fra Umeå universitet i Sverige siger ”kritikken af de svenske mammografiundersøgelser er vildledende og videnskabelig udokumenteret”.

Det er meget tilfældigt, hvilke kvinder der har fået tilbudt en mammografiundersøgelser. De forskere der er kommet frem til de kritiske resultater overser ifølge Lennart Nystrom et forhold, som han mener, spiller en betydelig rolle.

Nystrom og hans kollegaer konstaterede, at effekten af mammografi er meget forskellig i forhold til kvindernes alder. Effekten af mammografi er størst hos kvinder over 55 år, mens undersøgelsen konstaterer en begrænset effekt hos kvinder omkring 50 år.

Mammografi er en form for scanning, der kan afslører uregelmæssigheder som f.eks. brystkræft.

Kilde: The Lancet, 2002; 359: 909-919