Nyheder

Kronisk træthedssyndrom

Kronisk træthedssyndrom er en af de nyere sygdomme, som lægevidenskaben endnu ikke kender årsagen til og der mangler også viden om, hvilken behandling der virker.

Kronisk træthedssyndrom er en af de nyere sygdomme, som lægevidenskaben endnu ikke kender årsagen til og der mangler også viden om, hvilken behandling der virker. I en ny amerikansk artikel, offentliggjort i den amerikanske lægeforenings videnskabelige tidsskrift, JAMA, er i alt 44 videnskabelige undersøgelser, med i alt 2801 deltagere, blevet nærmere analyseret.

Formålet er at belyse, hvilken videnskabelig dokumentation der er for, hvilken behandling der virker. Undersøgelsen har vist, at der mangler klarhed over dette spørgsmål, men noget tyder på, at såkaldt kognitiv samtaleterapi og vekslende fysisk træning hjælper. Ved kognitiv terapi forsøger man at give deltagerne mulighed for, at opleve smerter, træthed, andre symptomer og andre problemstillinger på en anden måde.

Kronisk træthedssyndrom er karakteriseret ved at man gennem mindst 6 måneder har oplevet invaliderende træthed og unormal trætbarhed ved fysisk belastning. Symptomerne lindres ikke ved hvile. Man kan samtidigt opleve muskelsmerter, ledsmerter, hovedpine og hukommelsesbesvær.

Det vides ikke, hvor mange der lider af kronisk træthedssymdrom i Danmark – men sygdommen ses hyppigst hos kvinder i alderen 20 – 50 år. Der er ikke forskel i forekomsten i forskellig sociale lag, og tilstanden ses i alle etniske grupper.