Nyheder

Infektioner rammer børn.

Intensivafdelinger kan være farlige for børn

Nye undersøgelser i USA viser, at helt op mod 12 % af alle børn, der indlægges på intensivafdelinger på hospitalerne i USA, bliver smittet med livstruende infektioner i forbindelse med deres behandling. Undersøgelserne er udført at USA center for sygdomsforebyggelse CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

De børn der rammes af bakterieinfektioner i forbindelse med deres intensive hospitalsbehandling rammes af en øget dødelighed. Ifølge lægerne fra CDC bør det have højeste prioritet at forebygge og undgå disse dødsfald.

Årsagen til de mange hospitalsinfektioner er formentlig den intensive brug af forbyggende foranstaltninger som f.eks. sanitære procedurer, men også anvendelse af de mange instrumenter samt det faktum, at der er mange mennesker samlet på et lille område og at der derfor er en meget stor koncentration af ”fremmede” bakterier på disse intensive afdelinger.

CDC foretog den 4. august 1999 en ”enkeltdags-undersøgelse” på 35 intensive børneafdelinger rundt om i hele USA for på den måde, at danne sig et øjebliksbillede af bakterieinfektioner hos børn, som var indlagt i forbindelse med intensiv behandling.

Undersøgelsen konstaterede 75 alvorlige infektioner hos 61 børn ud af en målgruppe på i alt 512 børn med en gennemsnitsalder på omkring 2 år. Undersøgelsen er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet The Journal of Pediatrics.

Undersøgelsen viste også, at dødeligheden hos de børn der blev ramt af en hospitalsinfektion, var mere end 4 gange højere, end børn som ikke var smittet med hospitalsbakterier.

De hyppigste infektioner var blodinfektioner (41 %), luftvejsinfektioner (23 %), urinvejsinfektioner (13 %) og hudinfektioner (8 %). Undersøgelsen viste også ,at børn som får lagt kateter, ventilation eller blodtransfusion var de mest udsatte.

Infektionstyperne var i det store hele stafflikokker, hvor den mest udbredte var ansvarlig for 21 %. Andre mikroorganismer var Candida spp (17 %), Enterococci (13 %), Staphyloccus aureaus (12 %) og Pseudomonas aeruginosa (11 %).

Resultaterne af undersøgelsen vil danne grundlag for nye og forbedrede forholdsregler i forbindelse med behandling af børn på intensive hospitalsafdelinger i hele USA.

Kilde: The Journal of Pediatrics 2002;140:432-438