Nyheder

Ny medicin mod influenza virker

Nu er det muligt både at beskytte sig mod influenza og nedsætte risikoen for at få anden infektion oveni en influenza. Det er lægemidlet Relenza eller zanamivir, det har dokumenteret effekt mod både influenza A og B. I den ene undersøgelse blev det vist, at Relenza ydede en 79% beskyttelse mod influenza i familier, hvor et familiemedlem havde influenza. De der fik influenza, trods behandlingen med Relenza, oplevede at få afkortet deres sygdomsperiode med i gennemsnit 2,5 døgn. En anden undersøgelse har vist, at lægemidlet også beskytter mod infektion mod andre luftvejsinfektioner blandt personer, der er smittet med influenza – infektioner der ellers behøvede behandling med et antibiotikum. Således blev det påvist, at behandling med zanamivir medførte en samlet reduktion i ordinationerne af antibiotika på 31% i forhold til kontrolgruppen. For at opnå denne effekt, så kræver det, at man indleder behandlingen med zanamivr inden for to døgn efter sygdomsdebut.

Med denne medicin er der nu et meget godt supplement til vaccination mod influenza og et mere aktivt virkende tilbud end sengeleje og kamillethé.

Du kan læse mere om Relenza på Webdoktor under medicin.

Kilde: ”Inhaled zanamivir for the prevention of influenza in families”, F.G. Hayden et al. New England Journal of Medicine 2000;343:1282-9.

“Impact of zanamivir on antibiotics use for respiratory events following acute influenza in adolescent and adults”. L. Kaiser et al. Archives Intern Medicine 2000; 160: 3234-40.

“Midt I en influenzatid”, Hans Jørn J. Kolmos. Ugeskrift For Læger 163/9 26.februar 2001.