Nyheder

Bevægeapparatets årti.

Sygdomme i ryg, led og muskler koster os alle dyrt

I den vestlige verden udgør sygdomme i ryg, led, arme, ben og muskler mere end halvdelen af alle kroniske sygdomme blandt patienter over 50 år. I USA er der hvert år 131 millioner lægebesøg vedrørende sygdomme relateret til bevægeapparatet og i Sverige har sundhedsøkonomer beregnet, at sygdomme i bevægeapparatet udgør den dyreste samlede diagnosegruppe. Gigtsygdomme er ansvarlig for over halvdelen af alle kroniske sygdomme hos patienter over 65 år, den næsthyppigste årsag til sygemeldinger er rygsygdomme og 40% af alle kvinder over 50 års alderen vil opleve brud i knogler som følge af knogleforkalkninger. Også for lande i den tredje verden er udsigterne dystre, idet sundhedsøkonomer skønner, at i år 20010 vil 25% af sundhedsudgifterne i den tredje verden blive anvendt på sygdomme relateret til ryg, arme, ben, muskler og led. Men et er de enorme økonomiske ressourcer, noget andet og mere væsentlig er, de smerter og bevægelsesindskrænkninger som sygdomme i bevægeapparatet medfører og den nedsatte livskvalitet til følge for den enkelte menneske og dennes familie.

Ugeskrift For Læger, d. 15.1.2001, peger på, at sygdomme i bevægeapparatet ikke medfører et forkortet liv, men derimod en nedsat livskvalitet med kroniske smerter og invaliditet. Det fremhæves også, at der er en tendens til, at sygdomme, der overvejende medfører nedsat livskvalitet, har sværere ved at skabe opmærksomhed i samfundet end sygdomme , der kan medføre akut død. Men med livsforlængende behandling og forskning heri, bør følges af behandling og forskning i sygdomme, der overvejende medfører nedsat livskvalitet, sygdomme der også opstår, fordi vi lever længere med andre sygdomme.

FN og WHO har annonceret de følgende 10 år som The Bone and Joint Decade eller Bevægeapparatets Årti, og herhjemme er der oprettet en forening til fremme af dette årti. Der appelleres til regeringer overalt i verden for, at de tager initiativer til forebyggelse og behandlinger af sygdomme relateret til bevægeapparatet. Tidspunktet for igangsættelsen af dette ti-års initiativ er velvalgt, idet forskningen står umiddelbart foran flere afgørende gennembrud både i sygdomsforståelsen, i diagnostikken samt i behandlingen af disse sygdomme, herunder bl.a. udvikling af nye bioteknologiske medikamenter til behandling af fx ledegigt.

Kilde: ”Bevægeapparatets årti”, Arne Nyholm Gam et al. Ugeskrift For Læger, p. 271, 163/3, 15.januar 2001.

www.bonejointdecade.org