Nyheder

SMS beskeder kan hjælpe mod astma

Behandling skal tilpasses de unge

SMS beskeder kan være en måde at hjælpe store børn og teenager, der lider af alvorlige astma- og allergiproblemer.

Forskerne bag en ny engelsk undersøgelse har måske fundet en ny og mere effektiv måde, at hjælpe denne patientgruppe på, der som bekendt alle er i besiddelse af en mobiltelefon.

Lederen bag undersøgelsen dr.med. Ron Neville fra Westgate Centre in Dundee i Skotland siger:

”målet må være, at udvikle behandlingsmetoder, der er tilpasset de unges livsstil og ikke omvendt”.

Et af de største problemer i forbindelse med behandling af unge astmatikere er, at de meget ofte glemmer at tage den medicin, som de har fået anbefalet eller de skipper helt bevidst deres medicin!

Mange unge klager over, at medicineringen føles som noget, der omklamrer deres livsstil og gør alting besværligt.

Forskerne bag undersøgelsen ønsker, at finde frem til en behandlingsform der på den ene side sikre, at medicineringen overholdes for på den måde, at kunne kontrollerer patienternes sygdom og på den anden side tage størst mulig hensyn til den livsstil som de unge har.

Forsøget i Skotland har kørt i en måned. I denne periode modtog testpersoner dagligt en SMS besked, der bl.a. indeholdt en virtuel ven, som hverdag mindee de unge om tidspunktet for inhalering af deres astma-spray, indtagelse af piller o. lign. Beskederne indeholder desuden spændende informationer og beskeder der har de unges interesse.

Fx lød en besked: ” Yo dude, its your virtuel friend Max reminding U 2 tak or inhale your medicine”. Lægens beskeder er således indbygget i forskellige former for celebrity snak, trends, hygge-sludder, horoskoper o. lign.

Evalueringen af denne form for støtte til de unge viste sig overraskende positiv, idet mange oplyste at de valgte at følge opfordringerne om medicinering fra den virtuelle ven. Årsagen var bl.a. sprogbruget og den måde, at alvoren om medicinering var indflettet i de unges eget sprogbrug.

Et andet eksempel fra den virtuelle ven lød således: ”Buenas noches. Max here. Forgotten something 2 day?”. En pige svarede fx tilbage: “Beat U 2 it Just tkn it”.

Den virtuelle ven tilbyder også de unge yderligere information om astma – fx hvordan de unge kan tilpasse deres livsstil til deres behandling på deres egne betingelser.

Lægerne mener, at disse resultater kan bruges både nationalt og internationalt til at støtte unge astmapatienter og metoden kan formentlig også anvendes i forbindelse med andre behandlingsformer til unge.

Kilde: British Medical Journal 2002, 325:600