Nyheder

Astmatikere rammes hårdt af forkølelse.

Det er specielt de nedre luftvejslidelser, der forværres...

Astmatikere er ikke mere udsat for at blive forkølet end and mennesker, men når de først er ramt, er der en tendens til, at de bliver hårdere ramt på grund af åndedrætsproblemer, viser en ny undersøgelse.

Forkølelser bliver ofte forårsaget af virusfamilien rhinovirus. Denne form for luftvejsinfektion forårsager ofte en forværring af astmasymptomerne hos astmatikere. Den seneste undersøgelse er udført af professor Jonathan M. Corne på Queens Medical Centre i Nottingham i England.

Forskerne havde sat sig for at undersøge, om astmatikere var inficeret med en større procentdel af netop rhinovirus, der indtil nu ikke har været klarlagt.

Undersøgelsen omfattede 76 samboende par, hvoraf den ene part lider af astma og den anden i øvrigt var sund og rask. Efter at have identificeret 753 slimprøver fra undersøgelsesgruppen blev rhinovirus konstateret i lidt over 10% af alle prøver fra astmatikere og ca. 8.5% af prøverne fra patienter, der ikke led af astma.

Teoretiske modeller har herefter beregnet, at astmatikere ikke er mere udsat for at blive forkølet end andre mennesker. Der var heller ingen forskel mellem astmatikere og deres partnere med hensyn til sværhedsgraden, længden eller antallet af forkølelser herunder øvre luftvejsproblemer som f.eks. nysen, løbende næse, tørhed i halsen m.v.

Undersøgelsen viste imidlertid en klar forskel mellem astmatikere og de øvrige medvirkende, når det drejede sig om nedre luftvejsinfektioner som f.eks. lungepiben, svær hoste og åndenød. Disse symptomer var markant forværret og varede længere hos astmatikerne.

Jonathan Corne siger til Reuters ”Rhinovirus er en af de mest almindelige årsager til astmaanfald og vi mener, at der er en sammenhæng, der kan forklarer, hvorfor denne form for infektion rammer astmatikere så hårdt”.

Vi vil fortsætte vores undersøgelser og forsøge at klarlægge, de forskellige påvirkninger som rhinovirus forårsager på mennesker med og uden astma. Det er forskernes må, at udvikle en mere effektiv behandling mod disse symptomer.

Astma er en kronisk lidelse, som opstår, når indåndingsluften passerer den del af lungerne, der kaldes bronkierne og inficerer disse. Denne tilstand får musklerne i bronkievæggene til at trække sig sammen og producerer mere slim. Når luftvejen indsnævres opstår en svag piben, der kan udvikle sig til livstruende problemer med at trække vejret.

Kilde: The Lancet 2002; 359:831-834