Nyheder

Hjertetransplantation er en succes

Danske hjertekirurgers resultater er på højde med deres udenlandske kollegers, men prognosen for svært hjertesyge mennesker, der venter på transplantation, er dyster

80-90% af patienterne overlever det første år med et nyt hjerte – og herefter er den gennemsnitlige overlevelse 12-13 år. Et ny hjerte giver en betydelig forbedret livskvalitet og de fleste patienter vil være uden symptomer og kan vende tilbage til deres arbejde efter operationen.

Den flotte overlevelseskurve for hjertetransplanterede patienter står i skærende kontrast til overlevelsen for de svært hjertesyge patienter, der venter på en transplantation. De er alle døde indenfor 2 år, hvis det ikke forinden lykkes at skaffe dem et nyt hjerte. Der findes ikke en egentlig venteliste, som det kendes for andre sygdomsgrupper. Patienterne som hjertecentrene har kendskab til rykker frem og tilbage i rækken, afhængig af deres almentilstand således, at de patienter der er dårligst på tidspunktet, hvor en transplantation er mulig, bliver foretrukket. Patienterne i venteposition bliver udstyret med en personsøger således, at de når som helst kan kontaktes, når der kommer en melding om, at en transplantation kan gennemføres. Med den alvorlige prognose for de mennesker der venter på en transplantation in mente, er kirurgerne opmærksomme på, at sikre at ventetiden bliver så kort som mulig.

På verdensplan er der i alt foretaget ca. 50.000 hjertetransplantationer. I Danmark er der siden starten i 1990 blevet foretaget ca. 270. Der foretages ca. 30 om året, ligeligt fordelt mellem de to hjertecentre på hhv. Rigshospitalet og Skejby Sygehus.

For få organdonorer

Antallet af mulige transplantationer afhænger bl.a. af antallet af mulige organdonorer. I Danmark er der mangel på donorer, fordi for få hidtil har taget stilling til dette spørgsmål. I 1998 var antallet af organdonorer i Danmark 11,0 pr. million indbyggere, hvorimod tallene var henholdsvis 19,8 og 31,5 i Finland og Spanien. Det paradoksale er, at 2/3 af befolkningen er positive overfor organdonation. Forskellige initiativer er i gang for at øge befolkningens opmærksomhed på at melde sig som organdonorer, og senest er der igangsat initiativer rettet mod sygehuspersonalet, for at analysere, om de informerer de efterladte pårørende godt nok om nødvendigheden for organdonation. For personalet spørger de efterladte, så frem at du ikke selv har taget stilling. Så bliver dine efterladte spurgt om at tage en beslutning på dine veje.

Kilde: Ugeskrift For Læger nr. 44 & Hjerteforeningen