Nyheder

Netinformation kræver regulering.

 Sundhedsportaler bruges i hele verden...

 Internetbrugerne i USA, Japan, Frankrig og Tyskland mener ifølge en ny stor undersøgelse, at sundhedsinformationer på Internettet er troværdige, men de savner regulering og kontrol på nationalt niveau.

 Det amerikanske mediebureau Harris Interactive der er kendt for at gennemfører store troværdige undersøgelser af brugernes vaner på Internettet, har spurgt brugerne, hvorfor de benytter online sundhedsinformation, hvilke websider de foretrækker, om de er tilfredse med den information de finder og hvordan disse informationer påvirker deres beslutninger om deres egen sundhed?

 Ifølge Harris er der i dag ca. 110 mio. brugere i USA, 48 mio. i Japan, 31 mio. i Tyskland og 14 mio. mennesker der regelmæssigt benytter Internettet i Frankrig. Undersøgelse er baseret på interview med ca. 1.300 Internetbrugere i de 4 lande.

 ”Surferne” søger ifølge undersøgelsen typisk efter specifikke informationer om konkrete sundhedsmæssige og medicinske forhold.

 93 % af Internetbrugerne i USA og Frankrig mener, at sundhedsinformationer på Internettet generelt er troværdige. Tallene for Japan (80 %) og Tyskland (71 %) ligger lidt lavere.

 Kun 60 % af de franske brugere og 59 % af japanerne mener, at kvaliteten af sundhedsinformationer på nettet er af meget høj kvalitet.

 De amerikanske netbrugerer besøger regelmæssigt sundheds- og lægewebsides med kommerciel eller akademiske karakter. Mere end en tredjedel af brugerne i USA besøger medicinalvirksomheders websider, medicinske organisationer, patientforeninger og nyhedsmedier der beskæftiger sig med sundhedsrelaterede nyheder.

 I Frankrig og Tyskland besøger de fleste netbrugere de kommercielle og akademiske sundhedsportaler, mens mindre end 18 % af de franske brugere besøger medicinalvirksomhederne.

 I USA benyttes de indsamlede netinformationer i forbindelse med samtaler og besøg hos egen læge, i forbindelse med sundhedsrelaterede aftaler, forespørgsel på specifik medicin eller i forbindelse med køb af håndkøbsmedicin og andre sundhedsrelaterede produkter.

 Amerikanerne (40 %) er meget mere vant til at diskuterer den erhvervede viden og information med deres egen læge modsat f.eks. japanerne (9 %), franskmændene (13 %) og tyskerne (19 %).

 Det har ofte været diskuteret, hvorvidt de mange sundhedsportaler på Internettet bidrager til en større afstand mellem patienter og læger? Den seneste undersøgelse viser at ca. 40 % af brugerne mener, at sundhedsportalerne forbedre forholdet mellem patienter og læger. Hvis disse nye tal viser sig at være korrekt, betyder det formentlig at sundhedsportalerne i virkeligheden skaber mere bevidsthed hos patienterne og mere åbenhed blandt lægerne.

 Mere end halvdelen af de adspurgte svarede, at Internettet slet ikke påvirkede deres forhold til deres egen læge.

 Over 50 % af de adspurgte amerikanere og japanere ville benytte Internettet online til køb af medicin, tidsbestillinger og netkonsultationer, hvis det var muligt.

 Størsteparten af de adspurgte i Frankrig og Tyskland mener, at medicinalvirksomhederne burde kommunikerer direkte med brugerne af deres medicin direkte via Internettet.

 Undersøgelsen viste, at mellem 26 % (Tyskland) og 72 % (Japan) af brugerne mener, at der bør være en eller anden form for nationalkontrol og regulering af indholdet på sundhedsportalerne.

 Kilde: Reuters Health, juni 2002