Nyheder

Kejsersnit måske sikrest.

Sidstfødte tvillinger er mest udsat

Sidstfødte tvillinger som fødes normalt, risikerer flere komplikationer og dødfødsler end førstefødte tvillinger, viser en ny engelsk undersøgelse.

Et hold læger fra Rosie Maternity Hospital i Cambridge i England anbefaler på baggrund af den nye undersøgelse planlagte kejsersnit, som en bedre løsning, når der er tale om tvillingfødsler.

Fødselslæger har længe været enige om, at sidstfødte tvillinger er mest udsat i forbindelse med en normal vaginalfødsel, men mange af de hidtidige undersøgelser, har ikke fokuseret tilstrækkeligt på den øgede risiko, fastslår den nye undersøgelse.

I den nye undersøgelse indgår medicinske journaler fra 3.874 vaginale tvillingefødsler og 671 tvillingefødsler ved hjælp af planlagte kejsersnit i Skotland i perioden fra 1992 – 97.

Dødeligheden i forbindelse med fødsler før 36 uger var ens blandt de to typer fødsler, men forskerne opdagede, at dødeligheden var langt større for sidstfødte tvillinger i forbindelse med en vaginalfødsel, når fødslen fandt sted efter 36 uge.

Den væsentligste årsag til disse dødsfald skyldtes manglende ilt til barnet under fødslen, mens en anden vigtig årsag skyldtes mekaniske komplikationer forårsaget af den vaginale fødsel, efter at det første barn var født.

I gruppen af fødsler ved hjælp af kejsersnit var der ingen dødsfald, hvilket tyder på, at kejsersnit kan være en meget effektiv måde, at beskytte den sidstfødte tvilling.

Lederen af undersøgelsen dr.med. Gordon Smith siger: ” vi anbefaler, at gravide kvinder der venter tvillinger, altid rådgives omkring risikoen ved en traditionel fødsel og den præventive effekt af et planlagt kejsersnit”.

Kilde: British Medical Journal 2002;325:1004-1006