Nyheder

Spiseforstyrrelser udbredt i England.

De fleste patienter behandles ikke

En ny stor undersøgelse i England viser, at kun 9% af ca. 1.1 mio. briter bliver behandlet for sygdommen spiseforstyrrelser, der dækker bredt over forskellig lidelser som f.eks. bulimi og anoreksi.

Organisationen ”Eating Disorders Association” der står bag undersøgelsen skriver i deres rapport, at høje omkostninger til behandling kombineret med mangel på specialister medfører, at langt de fleste patienter behandles hos de alment praktiserende læger, der kun sjældent har den nødvendige ekspertise og ressourcer, til at behandle disse alvorlige psykiske lidelser.

Resultatet bliver, at mange patienter til stadighed vender tilbage til egen læge og andre steder i den primære sundhedssektor for behandling og dermed belaster sundhedssystemet unødigt samtidig med, at deres sygdom ikke bliver behandlet i tide. Det betyder ofte, at disse patienter aldrig bliver helbredt og i stedet dør alt for tidligt i stor personlig ulykke og ensomhed.

Undersøgelsen har kortlagt de direkte forbundne omkostninger med at behandle spiseforstyrrelse. En typisk 12-uger standard behandling koster omkring 250.000 kr. hos den offentlige sundhedssektor, mens et privatbehandling let løber op i 450.000 kr. De høje behandlingspriser betyder bl.a. at flere private forsikringsselskaber ikke vil dække udgiver til denne type behandling.

Rapporten fastslår, at kun de mest velhavende patienter får behandling gennem deres forsikringsselskaber, når det offentlige ikke har ressourcer til at behandle disse patienter.

En af de mest omfattende undersøgelser af fænomenet spiseforstyrrelse blev udført for 10 år siden af Royal College of Psyciatrists. Den gang fastslog undersøgelsen, at ca. 60.000 personer var i behandling for spiseforstyrrelse i England.

Forskellige undersøgelser der er udført op gennem 1990´erne tyder på, at mere end 1.1 mio. englændere lider af forskellige former for spiseforstyrrelser. De skjulte omkostninger der er forbundet med ubehandlet spiseforstyrrelse omfatter både økonomisk gæld, familiesplittelse, arbejdsløshed, narko- og alkoholmisbrug.

Kilde: Reuters Health, februar 2003