Nyheder

Antidepressivt middel mod rygning.

Ny forskning tyder på, at visse former for antidepressive midler som f.eks. Prozac og Zoloft modvirker hjerteanfald hos rygere.

Foreløbige undersøgelser viser, at rygere som indtager visse typer af antidepressive midler har nedsat risiko for hjerteanfald med op til ca. 65 % sammenlignet med rygere, der ikke indtager denne form for medicin. Der er bl.a. tale om medikamenter som Paxil (paroxetine), Luvox (fluvoxamine), Prozac (fluoxetine) og Zoloft (sertraline).

Chefforsker Dr. Med. Stephen E. Kimmel siger ”Det er endnu for tidligt, at anbefale personer der lider af depression med risiko for hjerteanfald, at indtage denne type medicin for at forebygge hjerteanfald”.

”Selvom de første undersøgelser tyder på en positiv sammenhæng mellem hjerteanfald og brug af visse former for antidepressive midler, er det nødvendigt med yderligere forskning. Det er bl.a. nødvendigt at undersøge forskelle blandt de mange former for antidepressiv medicin” udtaler Stephen Kimmel til Reuters.

Det er fortsat uklart, hvorfor denne type medicin modvirker hjerteanfald ? Forskerne mener, at denne type medicin modvirker blodkoagulation (størkning), der anses som en af hovedårsagerne til hjerteanfald.

Depression er i sig selv en risikofaktor for hjerteanfald, som det senest er blevet beskrevet i det amerikanske tidsskrift: Journal of the American Heart Association.

Forskerne peger endvidere på behandling af depression, som en mulig årsag til nedsat blodkoagulation. Kombinationen af ændrede levevaner, bedre brug af medicin, diæt og motion er sandsynligvis medvirkende årsager til nedsat risiko for hjerteanfald ifølge forskerne fra University of Pennsylvania, Philadelpia i USA.

Undersøgelsen er baseret på interview med 653 personer i alderen fra 30 til 65 år, som alle har været behandlet for deres første hjerteanfald og 2.990 personer som aldrig har lidt af hjerteproblemer. Personerne blev spurgt om deres levevaner, uddannelse, familiens sygdomshistorie og brug af antidepressive midler.

Kilde: Circulation 2001; 104