Nyheder

Yngre hvide mænd tager mest ecstasy..

Ecstasy er ikke ufarligt som mange tror

Dødsfald i forbindelse med ”natklub drug” ecstasy er mest udbedt blandt hvide mænd sidst i tyverne viser en ny engelsk undersøgelse.

I perioden fra 1997 til 2000 var der 81 dødsfald i England og Wales. Disse dødsfald var alle mere eller mindre relateret til brugen af det narkotiske stof ecstasy. 81% af alle disse dødsfald ramte mænd og 88% af alle ofrene var hvide mænd sidst i tyverne.

Ecstasy, også kendt som MDMA, er et af de mest populære narkotiske stof på natklubber verden over. Et særlig populært er de såkaldte ”rave parties” (en slags teknofester, hvor man fester og danser hele natten), hvor der indtages store mængder af ecstasy blandt helt unge mennesker. De senere år er ecstasy blevet en slags ”hverdags drug”, der tages af stadig flere unge for hele tiden at være på ”toppen”.

Der har længe været en omspændene misforståelse blandt unge mennesker, der fejlagtigt opfatter ecstasy som et ”sikkert” drug! Sandheden er imidlertid helt anderledes og i de mest ekstreme tilfælde medfører ecstasy alvorlige temperatursvingninger og hjerteanfald, der kan medfører døden.

Lederen af undersøgelsen professor dr.med. Fabrizio Schifan fra St. Georges Hospital Medical School i London siger: ”mange af de tragiske dødsfald skyldes ofte en kombination af ecstasy og andre euforiserende stoffer som fx sovepiller og anden form for receptpligtig medicin”.

En stor del af de personer som er døde i forbindelse med ecstasy, er tidligere kendt fra sundhedssystemet som narkotikamisbrugere.

I England er der en national indsats på vej med bl.a. penge til yderligere forskning for bedre at forstå og forebygge dødsfald pga. designer drugs som fx ecstasy.

Kilde: British Medical Journal 2003, 326:80-81