Nyheder

Vaccine til lammede hjertepatienter

Lammelser efter hjerteanfald kan måske afhjælpes

Personer der har overlevet et hjerteanfald med efterfølgende lammelser, kan sandsynligvis hjælpes med en ny vaccine kaldet Botox.

Forskerne forudser, at Botox vaccinen, der er mest kendt for sin effekt mod rynkedannelser, vil kunne forbedre situationen for mange hjertepatienter, der idag lider af forskellige spastiske lammelser forårsaget af et tidligere hjerteanfald.

Professor dr.med. Allison Breahear fra det medicinske center i New York siger: ”hidtil har Botox mest været kendt for sin kosmetiske effekt, men rent faktisk anvendes vaccinen primært indenfor hjernesygdomme, hvor mange læger allerede i dag anvender præparatet til behandling af spastiske muskellidelser”.

De nye resultater er vigtige, fordi de viser, at Botox også kan forbedre hjertepatienters hverdag. Den nye undersøgelse er netop blevet offentliggjort i tidsskriftet ”The New England Journal of Medicine”.

Botox er markedsføringsnavnet for præparatet botulinum toxin A, et kemisk produkt som er udviklet på dyrkede bakterier, som forårsager metabolisme madforgiftning hos mennesker. Botox gives som en lokal indsprøjtning, der påvirker kommunikationen mellem nerver og muskler i et bestemt område.

Inden Botox vandt international anerkendelse som et plastik-kirurigsk kosmetisk præperat, blev det udelukkende brugt til behandling af forskellige neurologiske muskelaktiviteter som f.eks. spasme anfald o.lign.

126 patienter har netop deltaget i et omfattende forsøg med Botox, hvor halvdelen blev vaccineret med det aktive stof, mens resten fik et placebomiddel. Indsprøjtninger blev giver direkte ind i musklerne omkring håndled og fingre efter nøje udvalgte ”hverdags-kriterier” – dvs. problemer med påklædning, spisning mv. forårsaget af lammelser efter et tidligere hjerteanfald.

I løbet af 6 uger oplevede 62% af de patienter, der modtog Botox en klar forbedring og lægerne vil nu fortsætte deres forskning i et forsøg på at lette hverdagen for de mange mennesker, der har alvorlige hverdags-problemer pga. af nedsat førlighed, lammelser o.lign.

Kilde: New England Journal of Medicne 2002, nr. 347