Nyheder

Feberbehandling mod malaria

Ny viden om malariebehandling

Behandling af feber med aspirin eller andre anti-inflammatoriske medikamenter kan formentlig hjælpe malariasmittede med at overvinde angrebet fra malaria.

Parasitten som forårsager malaria, ser ud til at gøre mere skade, når en patient ikke behandles mod feberen end ved normale kropstemperaturer siger forskere fra Thailand og England.

Resultatet af den nye undersøgelse er netop blevet offentliggjort under videnskabernes årlige konference – den såkaldte National Academy of Sciences i England. Konklusionen er i modstrid med andre tidligere undersøgelser af malaria, der mener, at feber er kroppens naturlige måde at forsvare sig selv mod fx malaria?

Malaria er kendetegnet ved meget høj feber, som mange læger vælger at behandle først, men nyere undersøgelser har antydet, at feberbehandling sandsynligvis påvirker kroppens egen evne til at bekæmpe de mikroskopiske parasitter, der forårsager sygdommen.

Leder af undersøgelsen dr.med. Nicholas White fra John Radcliffs hospitalet i Oxford siger: ”denne modsatrettede holdning har påført sundhedsarbejdere, sygeplejersker og læger et terapeutisk dilemma, idet feberbehandling har været mistænkt for at nedsætter kroppens eget immunforsvar!”.

Forskerne har undersøgt blodprøver fra patienter på Mahidol Universitets hospitalet i Bangkok – alle patienter var smittet med malaria.

I et bestemt stadium af malariaparasittens cyklus angriber den de menneskelige røde blodlegemer. Det medfører, at cellerne ”klistre” til cellevæggene på indersiden af blodårerne og på den måde nedsætter blodgennemstrømningen til vitale indre organer.

Forskerne opvarmede de menneskelige blodprøver svarende til febertemperatur og opdagede at desto højere blodtemperaturen blev desto mere ”klistrede” blev de inficerede røde blodlegemer. Undersøgelsen viste også, at ved normale kropstemperatur omkring 37 grader, viste de inficerede blodlegemer næsten ingen ”klister-tendens”.

Forskerne udtaler, at de seneste resultater hjælper til at forklare, hvorfor malariapatienter bliver meget dårlige på bestemte tidspunkter af infektionen. Nu håber man, at den seneste viden kan hjælpe læger i deres behandling af malariapatienter.

Kilde: Reuters Health, august 2002