Nyheder

Forbudte stoffer i slankemidler.

Strengere krav overfor naturlægemidler

Engelske læger ønsker strenge krav overfor naturlægemidler, efter at en række patienter måtte hospitalsindlægges fordi de havde indtaget kinesiske urtemedikamenter, der var solgt som slankemidler i Storbritannien.

Naturlægemidlerne indeholdte flere kendte forbudte kemiske stoffer, som er kendt for at have alvorlige bivirkninger.

En engelsk biokemiker Cathyrn Corns, fra Southend Hospital i Westcliff siger ”mange patienter vælger at benytte forskellige former for urtemedicin, fordi de ikke ønsker at indtage vestlig medicin og samtidig tror, at naturlægemidler er sunde”

Cathyrn Corns fortsætter med at sige ”I det konkrete tilfælde var urtemedicinen bestemt ikke sund – der var rent faktisk ikke tale om et egentligt naturlægemiddel og vi er bekymrede for, at dette ikke er et enestående tilfælde”.

De engelske læger tog blandt andet urinprøver fra flere af de indlagte patienter, som havde indtaget den kinesiske urtemedicin. De havde alle alvorlige symptomer som f.eks. forhøjet blodtryk, angstreaktioner og kraftig hjertebanken.

Lægerne konstaterede, at de indlagte patienter alle havde indtaget slankepiller fra en lokal kinesisk urtemager. Enkelte af patienterne havde indtaget helt op til 9 forskellige slags piller!

Flere af patienterne udtalte overfor lægerne, at de havde været bekymret for eventuelle bivirkninger fra slankepillerne, men at den kinesiske naturlæge, havde beroliget dem og forklaret, at kinesisk medicin er ”naturlig” og uden nogen former for bivirkninger.

En kemisk analyse viste at både patienternes urinprøver og 2 forskellige urtemedikamenter, indeholdte stoffet fenfluramin, der er et vanddrivende medikament, som har været forbudt i England siden 1997.

En del af stoffet fenfluramin er mistænkt for at forårsage alvorlige åndedrætsproblemer og forhøjet blodtryk. Enkelte patienter blev indlagt med fenfluramin chok – en form for kemisk forgiftning, kort tid efter at have indtaget de første doser af det kinesiske slankemiddel.

De engelske læger ønsker en gennemgang og stramning af regler for udvikling, godkendelse og salg af naturlægemidler i England.

Selvom der formentlig er mange seriøse og ansvarlige personer involveret i kinesisk urtemedicin, er lægerne foruroliget over, hvor let offentligheden godtager og stoler på de mange naturlægemidler.

Endvidere påpeger lægerne, at såfremt der ikke strammes op overfor de useriøse naturmedikamenter, vil det i værste fald betyde, at tilliden til disse produkter helt eller delvist ødelægges.

Cathyrn Corns slutter sin rapport med at konkluderer ”der bør stilles samme krav til godkendelse af naturlægemidler, som der gælder for traditionel vestlig medicin – det er også i de seriøse producenters interesse”.

Kilde: British Medical Journal, 2202; 324