Nyheder

Hvad ved vi om p-piller.

Mere end 340.000 kvinder tager hver aften en p-pille før sengetid, men hvad ved vi egentlig om disse piller ?

Hvor mange benytter i dag p-piller?

Hvis alle i Danmark solgte P-piller reelt indtages, er der i dag 340.000 brugere . Hvis vi yderligere antager, at de benyttes af kvinder i alderen 15-44 år, svarer det til et gennemsnit på 32% af disse årgange.

Hvem benytter p-piller?

Det gør overvejende de yngre kvinder. I aldersgruppen 20-24 år benytter omkring hver anden kvinde p-piller. Herefter falder brugen med alderen, til omkring 5% ved 45 år. De benyttes af kvinder i alle socialgrupper og ligeligt af kvinder med kort og lang uddannelse. Tidligere var der flere rygere blandt kvinder, som benyttede p-piller, men disse forskelle eksisterer ikke længere. Derimod synes kvinder, som benytter p-piller, fortsat at være seksuelt mere aktive, end kvinder som benytter andre præventionsformer.

Hvorfor er p-piller receptpligtige?

Det skyldes primært et ønske om at sikre, at de få kvinder, som af forskellige grunde ikke bør benytte p-piller, ikke kommer til at gøre det. Derudover kræver vurderingen af, hvilken p-pilletype, som egner sig til den enkelte kvinde, en viden, som de færreste kvinder selv har, men som de praktiserende læger besidder. Endelig er det vigtigt, at kvinderne har en professionel person, de kan drøfte prævention med, fordi der løbende kan opstå symptomer eller ændrede livsomstændigheder. Der er derfor gode grunde til, at p-piller fortsat er receptpligtige.

Hvilke informationer bør man have, inden p-piller udskrives?

Der bør udspørges om tidligere sygdomme hos kvinden, samt om forældre eller søskende har oplevet visse former for sygdomme. Kredsløbssygdomme er udbredte i vores kultur, vil forekomst af sådanne i familien ikke i sig selv udgøre en advarsel imod p-piller. Det væsentlige er, om der hos forældre eller søskende har været visse former for blodsygdomme – f.eks. uregelmæssigt blodplade tal i ung alder, i praksis før 50-års-alderen.

Kvinden bør spørges, om hun har migræne, og i givet fald om der er tale om migræne med aura. Videre om hun tidligere har oplevet nogen indvirkning fra p-piller på denne migræne.

Hos yngre kvinder er det relevant at få information om, hvor længe de har haft menstruationer og om deres seksuelle erfaring.

Hvilke forhold betyder, at kvinder ikke bør tage p-piller?

Dem er der få af, og de er alle sjældne. Kvinder, som tidligere selv har haft blodplade sygdomme, bør generelt frarådes p-piller. Det samme gælder de få med vanskeligt behandlelig forhøjet blodtryk, kvinder med levercancer samt kvinder med visse leverlidelse, f.eks. hepatitis. Kvinder over 30 år med migræne med aura bør ikke benytte p-piller. Skønt p-piller kun øger risikoen for udvikling af brystkræft meget beskedent, bør der hos yngre kvinder, som har været behandlet for brystkræft, foreligge en særlig god indikation for brug af p-piller.

Hvor ofte bør en kvinde på p-piller kontrolleres?

Første gang efter tre måneder, hvor blodtrykket måles. Herefter en gang om året. Formålet med disse kontroller er dels at sikre, at der fortsat er en god effekt, dels at fange eventuelle bivirkninger, som bør foranledige skift eller ophør med p-piller.

Kilde: Ugeskrift for læger, uge 34 2001