Nyheder

Rygning rammer de fattige lande.

En tredjedel af verden ryger...

Næsten en tredjedel af verdens befolkning over 15 år er i dag rygere og størsteparten af disse rygere lever i mellem – og lavindkomst lande rundt om i verden.

Resultaterne af en ny stor undersøgelse er ikke lovende for de mange tobaksrelaterede sygdomme som f.eks. lungekræft og der er intet det tyder på et fald i denne type af sygdomme.

De senest undersøgelser tyder tvært imod på en kraftig stigning af dødsfald fra de nuværende ca. 4 mio. pr. år til mere end 10 mio. dødsfald om året i år 2030 på verdensplan.

Undersøgelsen der blev ledet af professor Prabhat Jha fra Verdensbanken i Washington i USA, har sammen med sine kollegaer indsamlet relevante oplysninger fra 139 af verdens lande.

Der er en lille overvægt af mænd blandt verdens rygere, men ellers er kvinderne godt med og størsteparten af rygerne finder man i alderen mellem 30 og 49 år, hvor rundt regnet hver tredje er ryger.

80 % af verdens 1,1 milliard rygere lever i mellem- og lavindkomst lande. Den største koncentration af rygere findes ifølge undersøgelsen i Sydøstasien og stillehavsområdet efterfulgt af Europa og Centralasien, hvor ca. 34 % af alle over 15 år er rygere. Den laveste koncentration fandt forskerne i Nordafrika, hvor ca. 18 % er rygere.

Professor Prabhat Jha slutter af med at sige: ”I de kommende årtier vil verden komme til at opleve en dramatisk stigning af tobaksrelaterede sygdomme og dødsfald på grund af rygning, men en stor del af disse sygdomme og dødsfald ville kunne undgås såfremt rygerne lagde cigaretterne på hylden nu”.

Kilde: American Journal of Public Health, 2002;92:1002-1006