Nyheder

Marathonløbere kan dø af vand i lungerne

Vand i lungerne og overtryk i hjernen er følgerne af kun at indtage vand under et maratonløb.

Man kan dø af at drikke vand under et maratonløb. Man skulle tro, det var løgn, men en undersøgelse på University of California, San Francisco, tyder på, at det er rigtigt nok.

Indtagelse af for meget vand uden salte fører nemlig til fatale hævelser af hjernevævet og udtrækning af vand i lungerne.

Maratonløbere er klar over, at de skal indtage rigeligt med væske under det hårde flere timer lange løb. Men mange tænker ikke på, at de skal huske også at indtage salt. Med sveden udvaskes salt, og blodet får derved underskud af natrium. Løberen får hyponatræmi.

Allen Arieff undersøgte syv maratonløbere, som var kollapset under det lange løb. Undervejs i løbet var de blevet ramt af kvalme og kastede op. De blev også konfuse. De seks overlevede, takket være intravenøse indsprøjtninger med en opløsning af natriumklorid (salt).

Alle løberne udviste symptomer, som kan give indikationer om, hvad der var sket.

De havde vand i lungerne, og deres blod havde underskud af natrium og ilt. Hos seks patienter viste en røntgenundersøgelse, at deres hjerner var kraftigt opsvulmede. Kroppen trækker vand ud af blodet i et forsøg på at opretholde balancen imellem vand og salt, forklarer Arieff. Dette får hud- og hjernevæv til at svulme op. Hjernens reaktion på det øgede tryk er, at den sender signal til lungerne om, at de skal udskille vand.” Lungevæsken og trykket i hjernen slår så løberen ihjel,” forklarer Arieff. Han tilføjer, at kvinder har en større risiko end mænd for at komme til at lide af hyponatræmi. Deres østrogen virker nemlig sammen med et andet hormon kaldet anti-diurese-hormon, ellert ADH. Det udskilles, når man sveder meget, og skal hindre væsketab fra kroppen. Men østrogen og ADH får tilsammen hjernens blodkar til at trække sig sammen, og det forværrer så trykproblemet.

Når maratonløbere kollapser, tror mange, at der er tale om et hjerteproblem. Derfor risikerer patienten at få en helt forkert behandling. Det, der skal til, er simpelthen en salt

vandsindsprøjtning. En test af blodets natriumkoncentration og eventuelt en røntgenundersøgelse af lungerne vil hurtigt konstatere om det er hyponatræmi, der er årsagen til sammenbruddet. Korrekt diagnosticering er kritisk.” De fleste af disse patienter overlever ikke, hvis de behandles som et hjertetilfælde”, siger Arieff.

Han anbefaler alle at tage salttabletter og vand under langdistanceløb, og man skal kun drikke en væskemængde, der svarer til den, kroppen mister undervejs.

Kilde: Archives of Internal Medicine.