Nyheder

Håb for kraftigt svedende.

Kirurgi kan forbedre livskvaliteten hos patienter der lider af kraftig sved f.eks. i håndfladen og under fødderne.

Ved at overskære en nerve der er placeret i brysthulen har lægerne nu fundet et effektivt middel mod kraftig hyperhidrosis – dvs. en tilstand der forårsager kraftig svedudskillelse i håndfladen og under fødderne.

”Mennesker der lider af denne tilstand sveder så kraftigt, at det ser ud som om de netop har haft hænderne under vandhanen og har glemt at tørre sig” udtaler Dr. Med. Steven M. Keller fra Montefiore Medical Center, Bronx i New York.

Steven Keller fortsætter “En ud af 500 personer lider af hyperhidrosis uden at lægerne kan forklare hvorfor”. Steven Keller har med succes udført kirurgisk indgreb mod hyperhidrosis på mere end 250 patienter.

I juli måned i år præsenterede Steven Keller og hans kollegaer resultatet af en livskvalitets undersøgelse fra 71 patienter, der har gennemgået denne form for kirurgiske behandling på et internationalt symposium for kirurgi i Finland.

Patienterne besvarede spørgsmål om deres daglige stressniveau som vurderes at have betydning for deres konstante kraftige udskillelse af sved på hænder og fødder før det kirurgiske indgreb, 2 uger, 6 måneder og 1 år efter operationen var foretaget. Dagligdags begivenheder som f.eks. et håndtryk eller det at rejse sig for at tale til andre mennesker virker ofte overvældende og svedfremkaldende på denne gruppe mennesker.

”På en skala fra 1 til 10, hvor 10 angiver det højeste stressniveau lå det gennemsnitlige stressniveau på 6.85 før det kirurgiske indgreb” siger Steven Keller.

2 uger efter at patienterne havde gennemgået operationen, var stressniveauet hos de adspurgte faldet til 1.79 og efter 1 år var stressniveauet stabiliseret på 1.9, hvilket svare til at stressniveauet var faldet med ca. 66 %.

Det har været kendt gennem mere end 20 år, at det kirurgiske indgreb hvor man overskærer nogle autonome nerver i brysthulen ofte kan reducerer svedmængden hos denne type patienter, men mange mennesker har generelt undgået denne type operation på grund af angst.

Nye meget avancerede operationsteknikker muliggøre et ganske lille operationssår på mindre end 2 centimer i armhulen. Ved hjælp af en avanceret kamerasonde der føres langs operationssåret helt frem til det ønskede nerveområde i brysthulen. Sonden er ligeledes udstyret med en skalpel, der benyttes til at overskære de nerver, der forbinder f.eks. håndfladen med hjernen.

Steven Keller siger ”Effekten af en sådanne operation er øjeblikkelig og permanent specielt overfor håndsved, mens fodsved kræver anderledes indgreb, idet nervebanerne til fødderne ligger anderledes placeret”.

Der er dog visse former for bivirkninger ved denne form for operation. Ifølge Steven Keller har op mod 50% af patienter der har gennemgået ovennævnte operation en tendens til at svede mere på mave og ryg, men denne sved er ikke nær så kraftig som den oprindelige håndsved.

Kilde: Reuters Health, august 2001