Nyheder

Smertestillende medicin redder liv.

Kendt medicin virker mod flere ting...

Medicin beregnet mod brystsmerter kan vise sig at redde menneskeliv. Nye resultater peger på, at antallet af dødsfald på grund af hjerteanfald og andre hjerte-kar-sygdomme kan reduceres ifølge de seneste engelske undersøgelser.

I undersøgelsen indgik mere end 2.500 forsøgspersoner, der alle indtog medikamentet Nicorandil, mens andre 2.500 personer indtog et uaktivt medikament (placebo). Alle personer led af en eller anden form for hjerte- eller brystsmerter.

Efter at forskerne har fulgt forsøgspersoner i mere end 1½ år, har det vist sig, at ca. 15,5 % af patienterne i placebogruppen er døde af forskellige former for hjerte-kar-sygdomme, mens antallet af dødsfald i den gruppe, der indtog Nicorandil kun var ca. 13 % i den samme periode.

En ud af fire patienter som oplever et førstegangs hjerteanfald, oplever hjertekramper (angina) eller brystsmerter i forbindelse med udøvelse af fysisk anstrengelser som f.eks. motion, arbejde o. lign.

Denne smertetilstand opstår, når blodgennemstrømningen til hjertet reduceres på grund af hjerte-kar-sygdomme, der derved afskærer iltningen af hjertemusklen.

Hidtil har forskerne været bekendt med Nicorandil´s positive egenskaber overfor hjerte- og brystsmerter, men lægerne har ikke kendt til en eventuel præventiv effekt mod hjerteanfald.

Indtil videre har Nicorandil været det eneste medikament mod lige netop denne form for bryst- og hjertesmerter og det er derfor for tidligt, at sige noget om, hvor effektiv Nicorandil er mod hjerteanfald. Forskerne forventer, at der skal gennemførers yderligere forsøg før, der kan siges noget med sikkerhed!

Resultatet af undersøgelserne er netop blevet offentliggjort i lægetidsskriftet ”The Lancet”

Kilde: The Lancet 2002;359:1269-1275