Nyheder

Terapi hjælper mod tinnitus.

Nye metoder til at dæmpe støjen

Personer der lever med en konstant ringen for ørene bedre kendt som tinnitus, kan måske finde lindring gennem terapeutisk behandling, der forsøger at ændre disse menneskers tanker og fokusering væk fra problemet.

Tinnitus er en meget udbredt lidelse, alene i USA lider 36 mio. amerikanere af denne lidelse. Det vides ikke med sikkerhed, hvad der forårsager tinnitus, men det kan starte med alt lige fra kraftig ørevoks til bivirkninger i forbindelse høreskader. Nogle patienter oplever en konstant høj hyletone, der gør det umuligt at leve et normalt liv.

Flere patienter har ifølge en ny amerikansk undersøgelse oplevet en bedring ved at gennemgå såkaldt tinnitus terapi, en terapeutisk behandling, der skal forsøge at ændre patienternes opfattelse af støjen fra deres ører. Desuden anvendes små såkaldte ”støj-generatorer”, der placeres i øret og som hele tiden udsender en svag støj, der modvirker støjen fra tinnitus.

I den seneste undersøgelse gennemgik patienterne en 6 måneders tinnitus terapi, der forbedrede deres tilstand både fysisk og psykisk. Gennemsnitligt havde patienterne levet med tinnitus i mere end 7 år.

Lederen af undersøgelsen professor Julie Berry fra Maryland Medical System i Baltimore siger: ”resultaterne af undersøgelsen viser, at terapeutisk behandling af tinnitus kan reducerer generne ganske betydeligt”.

Undersøgelsen viser, at der blev opnået en betydelig forbedring af patienternes arbejdsevne og koncentration, ikke mindst i forhold til den måde som patienterne rent følelsesmæssigt oplever tinnitus.

Forskerne mener, at man vha. terapeutisk behandlinger er i stand til at omprogrammere hjernen og på den måde fjerne fokus fra de negative signaler, som forbindes med støjen fra tinnitus.

Kilde: Archives of Otolarynogoly – Head & Neck Surgery 2002;128:1153-57