Nyheder

Drenge skal tåle flere smerter.

Finske drengebørn skal tåle flere smerter end pigerne

En ny finsk undersøgelse har vist, at finske forældre ofte værger sig ved at give deres børn smertestillende medicin – fx hovedpinepiller – på trods af at børnene lider af stærke smerter.

Hvad der undre forskerne endnu mere, er det faktum, at mange finske forældre mener, at drengebørn bør kunne tåle flere smerter end pigebørn. Undersøgelsen viste også, at de finske fædre forventer højere smertegrænser hos deres børn end mødrene mener.

Forskere fra Kuopio universitet i Finland har netop offentliggjort deres forskningsresultater på den 10. verdenskongres om smerte i Helsingfors.

Lederen af undersøgelsen chefsygeplejerske Paivi Kankkunen siger: ”jeg er ikke overrasket over resultaterne”. Paivi Kankkunen har arbejdet med børnesygdomme gennem det meste af sit liv, idet hun fortsætter med at sige: ”finnerne tager smerte med ophøjet ro - både når det gælder dem selv og deres børn”.

Undersøgelsen er baseret på interview med mere end 200 forældrepar i forlængelse af mindre kirurgiske indgreb og andre smertefulde behandlinger på deres børn, idet fædrene typiske mente, at deres børn godt kunne leve med postoperative smerter, når behandlingen gavnede børnenes helbred på lang sigt.

Forskerne mener, at smerteopfattelse er kulturelt bestemt og opfordre sygeplejersker og andre til at uddanne forælde i brugen af medicinsk smertebehandling.

Kilde: Reuters HealthLine, august 2002