Nyheder

Penge til nye behandlingsformer

For første gang er der penge at søge til alternative forskningsprojekter.

Tiden er inde til at komme med sine byggestene og gode ideer, hvis man vil gøre sig håb om at blive en af brobyggerne mellem den alternative og den etablerede behandlerverden. Videns- og Forskningscenter for Alternativ Behandling (ViFAB), der åbnede i Århus i august 2000, opfordrer i øjeblikket alle interesserede til at søge forskningsmidler til projekter inden for alternativ behandling og naturmedicin.

Det er første gang, at der er afsat penge til alternativ behandling i Danmark, og første gang, at centret får penge til at sætte eksterne projekter i gang. ViFAB har i alt 3,5 millioner kroner til rådighed til projekterne, som der ikke er lagt nogen rammer for. Alligevel vil nogle projekter nok have bedre chance for at få støtte end andre.

”Det står i vores formål, at vi skal prøve at skabe dialog, og derfor ser vi da gerne, at der kommer projekter, hvor der indgår både alternative behandlere og folk fra det etablerede sundhedssystem,” siger centerleder Helle Lønroth.

For eksempel kan det være en læge på et hospital, der vil lave et projekt om healing, eller nogle alternative behandlere, der går sammen om et projekt.

Helle Lønroth fortæller, at centret allerede har fået forespørgsler fra mange interesserede. Hun vil dog ikke komme nærmere ind på, hvad de projekter går ud på for ikke at begrænse nogen.

”Vi vil gerne have så mange forskellige forslag som muligt i denne omgang. I næste ansøgningsrunde som bliver omkring 1. oktober, vil vi måske afgrænse det mere,” siger hun.

Projekterne vil blive vurderet af det nydannede Forskningsudvalg, som er sammensat af både alternative og etablerede behandlere.

Ansøgningfrist til forskningsmidlerne er den 7. maj.

ViFAB er en selvejende institution under Sundhedsministeriet.

ViFAB er i forvejen ved at starte to interne projekter. Det ene handler om astma og allergi, og det andet om kræft og alternativ behandling.

Læs evt. mere om ViFAB på adressen www.vifab.dk