Kvinder med kræft lever længere
Behandling mod underlivskræft bliver bedre
Nye undersøgelser tyder på, at kvinder der har fået konstateret kræft i æggestokkene lever længere end tidligere.
Den nye undersøgelse omfatter 33.000 kvinder, som alle har fået stillet diagnosen kræft i æggestokken. Resultaterne peger på, at den gennemsnitlige levealder for disse kvinder er blevet forlænget med ca. 2 år i perioden fra 1973 til 1997.
I dag er chancen for at overleve 2 år efter, at en kvinde har fået konstateret denne form for kræft
ca. 62 % og ca. 43 % efter 5 år.
Lederen af undersøgelsen dr.med. Adnan Munkarah fra State University i Detroit, USA siger: ”der er tale om en mindre, men meget positiv forbedring for disse kvinder”.
Der er imidlertid mindre fremgang at spore hos afroamerikanske kvinder og kvinder over 60 år, der statistisk lever kortere end andre kvinder, der har fået konstateret underlivskræft.
Kræft i æggestokkene anses for en meget alvorlig form for kræft. Når først kræftcellerne har spredt sig i og omkring æggelederen, er det meget vanskeligt at behandle. I år 2002 anslås det, at ca. 23.100 amerikanske kvinder fik konstateret kræft i æggestokkene. 14.000 af disse kvinder døde af deres sygdom.
Der er flere forskellige årsager til, at levetiden er blevet forlænget. Først og fremmest bliver kvinderne nu behandlet med såkaldt platinum-baseret kemoterapi som fx cisplatin, der har forbedret selve behandlingen. Endvidere får de kvinder, hvor kræftcellerne har bredt sig ofte foretaget vellykkede kirurgiske indgreb, idet operationsteknikkerne simpelthen er blevet bedre gennem de seneste 20 år.
Forskerne forventer nye former for terapi, der vil kunne supplerer eller erstatte kemoterapi og samtidig vil stadig flere patienter konsulterer en læge med speciale i onkologi, der stadig er et forholdsvis nyt medicinsk speciale.
Kilde: Gynecologic Oncologists Anual Meeting 2003