Nyheder

Gravide bør tjekkes for smitsom leverbetændelse

Det bør være obligatorisk og ikke bare et tilbud til gravide fra risikoområder at blive testet for hepatitis B ved første lægeundersøgelse.

Det er et overset problem i sundhedsvæsenet, at gravide kvinder, der er født, opvokset eller har opholdt sig i længere tid i bestemte lande, kan være smittet med det virus, hepatitis-B-virus, som giver den form for leverbetændelse der kaldes for hepatitis B. Det skriver stud.med. Malene Nyborg Jull og lægerne Tom Weber og Birthe Høgh i Ugeskrift for Læger.

De pågældende lande er Grønland, Middelhavslandene, Østeuropa, det tidligere Sovjetunionen, Asien, Mellem- og Sydamerika samt Afrika. Hepatitis B er særlig farlig, fordi sygdommen kan blive kronisk og føre til skrumpelever og leverkræft.

Hvis den gravide har smitten i sig, risikerer op til ni ud af ti børn at blive smittet under fødslen og bagefter at udvikle den kroniske infektion. Et af problemerne er, at når smitten er overført under fødslen, giver sygdommen som regel ingen symptomer. Dog kan man forhindre sygdommen i at udvikle sig, hvis man senest 12 timer efter fødslen, starter et vaccinationsprogram på børnene.

Selvom Sundhedsstyrelsen siden 1998 har anbefalet, at gravide kvinder fra de pågældende lande får tilbudt en blodprøvetest for den smitsomme leverbetændelse, når lægen undersøger dem ved første graviditetsundersøgelse, bliver kun tre ud af fire undersøgt. Det viser en undersøgelse, som Malene Nyborg Jull, Tom Weber og Birthe Høgh har foretaget af 188 udenlandske fødende på Hvidovre Hospital i 1999. Af dem var de seks smittet.

Samme undersøgelse viste også store mangler i det efterfølgende vaccinationsprogram til børnene af de smittede mødre. Disse resultater får overlæge på Rigshospitalets leverklinik, dr.med. Helmer Ring-Larsen Rigshospitalet, til andetsteds i Ugeskriftet at opfordre Sundhedsstyrelsen til at stramme op i retningslinjerne for svangreomsorg, som ikke nævner noget om børn født af mødre, der er positive overfor antigen fra hepatitis-B-virus. Det er en billig undersøgelse at teste for hepatitis-B, og det bør ikke bare være et tilbud til gravide fra risikolande, men en rutineundersøgelse hos alle gravide, mener Helmer Ring-Larsen.

Kilde: Ugeskrift for Læger 163/18, 30. april 2001, 2469, 2482-84