Nyheder

Øjengymnastik på computer.

Samsynstræning øger indlæring

Mange børn har problemer med at læse. Det skyldes ofte ringe evne til at koordinerer øjnene rigtigt og opnå det man kalder samsyn. Det er dog aldrig for sent at gøre noget ved problemet , der kan afhjælpes ved simpel øjengymnastik (samsynstræning).

Samsynstræning foregår typisk på en computer, hvor man træner synet vha. tredimensionelle spil. Barnet sidder med 3D-briller foran computeren og kører bil, står på ski elle deltager i tilsvarende computerspil.

Samsynstræning kan også foregå uden brug af computeren. Typisk i forbindelse med konsultation hos en øjenspecialist, hvor der udleveres en slags ”synslineal” med et antal prikker på. Man skal så selv dagligt bruge synslinealen, idet man med øjnene skal følge prikkerne så tæt på næsen som muligt, indtil man skeler så meget, at man ikke længere kan se.

Samsyn betyder, at øjnene arbejder rigtigt sammen og det er kun de færreste øjenlæger og optikere der indtil nu har beskæftiget sig med dette problem. Flere undersøgelser tyder på, at langt de fleste børn med indlæringsvanskeligheder også lider af dårligt samsyn.

I dag er der kun ganske få specialister på området. Firmaet TrainYourEyes har specialiseret sig indenfor dette område. TrainYourEyes udvikler og tilbyder træningsprogrammer til ”øjengymnastik”.

Når en person lider af dårligt samsyn, begynder øjnene automatisk at fokusere på den samme linie igen og igen, hvorved læsehastigheden bliver meget langsomt og fragmenteret. Det medfører igen at forståelse og indlæring falder.

Kilde: dinFamilie, BT 13. januar 2003