Nyheder

Højt indtag af folinsyre beskytter mod kræft

B-vitamin spiller en vigtig rolle...

Der er efterhånden en hel del forskning, som viser, at det vandopløselige B-vitamin, folinsyre (eller folat), spiller en vigtig rolle i forebyggelsen af sygdomme. Foruden at kunne reducere risikoen for neuralrørsdefekt og andre fosterskader samt hjerte-kar-sygdomme, beskytter folinsyre ifølge en ny undersøgelse også kvinder imod kræft i tyk- og endetarmen. Undersøgelsen, som er offentliggjort i the International Journal of Cancer, viser, at kvinder, der har får mere end 367 mg folinsyre dagligt har 40% lavere risiko for at udvikle tyk- og endetarmskræft sammenlignet med kvinder, der har et lavt folinsyre-indtag.

Forskerholdet fra the Albert Einstein College of Medicine i New York, som står bag undersøgelsen, er ikke i stand til at udpege nøjagtigt, hvilke virkningsmekanismer spiller ind i forbindelse med folinsyres kræftbeskyttende virkning, men man mener, at vitaminet virker ved at understøtte cellernes DNA-syntese samt deres indbyggede reparationsmekanismer.

De 295 kvinder, som medvirkede i undersøgelsen, er en delgruppe af en større kræftundersøgelse, hvor forskere siden 1980’erne har screenet for brystkræft. Der er derfor ikke tale om en såkaldt interventionsundersøgelse, hvor man fra begyndelsen har koncentreret sig om folinsyre og kræft. Det er en af flere observationer, som er fremkommet undervejs.

Der er dog så mange øvrige undersøgelser, som dokumenterer folinsyres forebyggende virkning, at der begynder at tegne sig et forholdsvis tydeligt billede.

Fra forskernes side opfordres der ikke desto mindre til at foretage nye og større undersøgelser, inden man drager endelige konklusioner.