Nyheder

Medicinsk behandling af slidgigt

Målet med medicinsk behandling er, at fjerne smertesymptomerne...

Målet for den traditionelle medikamentelle behandling med smertestillende eller anti-inflammatoriske (”gigtpiller”) medikamenter er at mindske eller fjerne symptomerne. Disse medikamenter har ingen bremsende effekt på forløbet af slidgigt og visse ”gigtpiller” samt binyrebarkhormon er mistænkt for at kunne øge brusknedbrydningen og dermed forværre slidgigten. Dertil kommer at en kunstig nedsættelse af smerteoplevelsen kan medføre overbelastning af det syge led og dermed en forværring af slidgigten.

Man har i de senere år arbejdet intensivt på at udvikle medikamenter, som ikke blot dæmper symptomerne, men som har en gunstig indvirkning på forløbet af slidgigt ved at mindske nedslidningen af det angrebne led. Disse, foreløbigt hypotetiske, medikamenter benævnes strukturmodificerende medikamenter i modsætning til de traditionelle symptommodificerende medikamenter, så som smertestillende midler eller ”gigtpiller”.

Paracetamol er et svagt virkende smertestillende middel, som er billigt og har få bivirkninger. Paracetamol anbefales som førstevalg ved medikamentel behandling af patienter med smertende slidgigt. Paracetamol virker smertestillende og feberstillende, men har ingen antiinflammatorisk virkning. I blindforsøg er den smertestillende effekt af paracetamol på linie med effekten af ”gigtpiller” ved behandling af patienter med slidgigt.