Nyheder

Postevand farligt for gravide.

Højt niveau af klor i drikkevandet udsætter gravide kvinder for øget risiko.

Nye undersøgelser viser, at et højt niveau af klor i drikkevandet udsætter gravide kvinder for øget risiko for at aborterer og føde deforme børn.

Den nye undersøgelse er udført af miljøorganisationen Environmental Working Group (EWG) i samarbejde med USA´s forskningsgruppe US Public Interest Research Group (US PIRG).

Undersøgelsen konkluderer, at rundt regnet 137.000 kvinder i USA udsættes for øget risiko i forbindelse med deres graviditet på grund af forurenet drikkevand fra amerikanske vandhaner.

Undersøgelsen viste, at kvinder som bor udenfor hovedstaden Washington i området omkring Montgomery County, Maryland kommune er udsat for den største risiko. Texas er den mest udsatte af alle staterne i USA, når det gælder denne form for forurening.

Montegomery´s kommunale sanitære kommission kalder den nye undersøgelse for umoralsk. En talskvinde fra den sanitære kommission i kommunen Liz Kalinowski siger ”I hele vores 84-årige historie har vi aldrig modtaget nogle former for kritik af vores vandkvalitet og vi har altid fulgt alle direktiver og regler i forbindelse med vandkvaliteten i Montegomery County”

Liz Kalinowski fastholder, at vandkvaliteten i kommunens område er ufarligt at drikke. Kalinowski slutter med at sige ”Jeg er selv gravid i 6. måned og drikker vores vand hver dag”.

Drikkevandet over det meste af verden tilsættes klor for at dræbe bakterier. Undersøgelsesgruppen fastslår, at klor reagerer med organiske forbindelser som f.eks. spildevand, kloakvand, nedsivning af gødning fra dyr på markerne o. lign.

Når disse organiske forbindelser blandes med klor opstår forskellige former for klor biprodukter, som mistænkes for at forurene drikkevandet og udsætte de gravide kvinder for risiko.

Direktøren for forskerholdet Jane Houlihan siger ”Det klorforurenede vand kommer ind i vores vandværker og resultatet er forurenet drikkevand i vores vandhaner. Løsningen er hurtigst muligt at påbegynde rensning af søer, floder, vandløb mv. og ikke at bombarderer vores drikkevand med klor” - dette synspunkt deles af både miljøorganisationen EWG og US PIRG.

I mellemtiden opfordre forskerne gravide kvinder til at anvende kulfiltrer på deres drikkevand eller drikke flaskevand under graviditeten.

Forskningslederen opfordre ligeledes kvinderne til at tage korte brusebade, idet de farlige klorforbindelser også kan optages gennem huden og via åndedrættet.

Kilde: Reuters Health jan. 2002