Nyheder

Aktiver kvinder undgår kræft.

Nye undersøgelser tyder på, at kvinder som holder sig aktive gennem hele livet, har mindre risiko for at udvikle brystkræft end de kvinder, som ikke er aktive hele livet.

Aktiviteter som husholdnings- og erhvervsarbejde giver ifølge undersøgelsen bedre beskyttelse mod brystkræft end mere rekreativ aktivitet som f.eks. lejlighedsvis sport o. lign.

Undersøgelsen viser at den fysiske aktivitet har størst effekt overfor brystkræft på denne gruppe af kvinder, såfremt de ikke ryger, drikker alkohol eller aldrig har født.

Dr. Med M. Friedenreich fra kræftforskningsrådet i Alberta, Canada siger at: ”Det mest interessante resultat ved denne nye undersøgelse er, at det er resultatet af livslang aktivitet og engagement, der reducerer risikoen for at udvikle f.eks. brystkræft”.

I den nye undersøgelse sammenlignede forskerne mere end 1.200 kvinder der havde brystkræft med et tilsvarende antal kvinder, der ikke havde brystkræft. I forbindelse med undersøgelsen kortlagde man bl.a. kvindernes menstruationscyklus, tidligere graviditetsforløb, brug af hormonpræparater som f.eks. P-piller, arvelighedsfaktorer som f.eks. brystkræft blandt den nærmeste familie, fysisk aktivitet, kost og andre sundhedsrelaterede faktorer.

Resultaterne af undersøgelsen blev offentliggjort den 15. august 2001 i det amerikanske lægetidsskrift American Journal of Epidemiology, hvoraf det bl.a. fremgår, at der ikke er forbindelse mellem fysisk aktivitet og risiko for brystkræft blandt yngre kvinder.

Resultaterne af den nye undersøgelse bekræfter andre lignende undersøgelser, der forbinder livslang fysisk aktivitet med nedsat risiko for at udvikle brystkræft hos midaldrende kvinder. I denne undersøgelse var der ikke lagt særlig vægt på rekreativ aktivitet som f.eks. sport, men andre undersøgelser har tidligere peget på netop idræt, som en fysisk aktivitet der nedsætter risikoen for at udvikle brystkræft.

Det er imidlertid fortsat usikkert hvorfor fysisk aktivitet nedsætter risikoen for at udvikle brystkræft. En af teorierne peger på lave mængder fedtdepot og øget immunitet som mulige årsager.

Forskerne konkluderer, at det er nødvendigt med flere forskningsresultater, hvor der mere specifikt undersøges, hvilke biologiske faktorer, der ligger bag de opsigtsvækkende resultater.

Kilde: American Journal of Epidemiology 2001; 154:336-347