Nyheder

Binyrebarkhormon til svært lungesyge 1

Mennesker der lider af såkaldt kronisk obstruktiv lungesygdom vil opleve en vedvarende reduktion af deres lungers funktion. Det er især rygning, som er årsag til denne alvorlige lungesygdom og ca. 20% af storrygerne rammes af denne lidelse. Symptomerne er vedvarende hoste og opspyt af sekret, en øget tendens til at få luftvejsinfektioner samtidig med en langsom udviklende åndenød ved lettere anstrengelser. Senere kan der komme hjerteproblemer, idet hjertet skal yde et større pumpearbejde for at pumpe blodet gennem lungerne. Det kan i yderste konsekvens ende i hjertesvigt. Prognosen er meget individuelt, med varierende grad af åndenød og nedsat lungefunktion og dermed reducering af livskvalitet og ens mulighed for udfoldelse.

I en undersøgelse foretaget af The Lung Health Study Research Group, offentliggjort i The New England Journal of Medicne, d. 28.December 2000 viser, at denne gruppe af patienter kan have gavn af at inhalere binyrebarkhormonet triamcinolon. Undersøgelsen viste, at stoffet ikke kan forhindre eller forsinke den vedvarende reducering af lungefunktion, men til gengæld kan hormonet forbedre luftvejenes reaktivitet og bevægelse samt lindre lungesymptomerne og reducere patienternes behov for lægehjælp. Denne fordel skal dog sættes op i mod det faktum, at langvarig behandling med et binyrebarkhormon bl.a. har den alvorlige bivirkning, at det afkalker knoglerne, og dermed øger risikoen for brud.

Kilde: ”Effekt of Inhalated Triamcinolone on the Decline in Pulmonary Function in Chronic Obstructive Pulmonary Disease. The Lung Health Study Research Group. N Engl. J Med 2000; 343:1902-9.).