Nyheder

Klamydier mistænkt for livmoderhalskræft.

Det har længe været kendt, at infektion med Human papillomavirus øger risikoen for udvikling af livmoderhalskræft.

. Nu viser en undersøgelse, offentliggjort i det seneste nummer af den amerikanske lægeforenings tidsskrift, JAMA, at også en bestemt gruppe af klamydier øger risikoen for udvikling af den alvorlige kræftsygdom.

I alt 181 patienter fra Finland, Norge og Sverige indgik i undersøgelse, og alle havde en alvorlig grad af livmoderhalskræft, heraf havde 34% metastaser på undersøgelses tidspunktet. Under-søgelsen påviste, at kvinderne havde antistof mod især den gruppe af klamydier, der kaldes for serotype G. I alt er der 18 serotyper af klamydier. Det er især hos kvinder med mange forskellige seksualpartnere, at man kan påvise antistoffer mod klamydier generelt og mod flere forskellige serotyper af klamydier. Men også hos kvinder med gentagne underlivsbetændelser kan disse antistoffer påvises.

Det vides ikke, hvordan infektionen kan påvirke udviklingen af kræft; en udvikling der tager årtier. Men angiveligt sker der en genetisk påvirkning af cellerne eller en påvirkning af processer, der igangsætter, at cellerne udvikler sig til kræftceller. En anden forklaring kan være, at klamydia infektionen hæmmer eller forhindrer nogle kemiske processer i cellerne, som senere fører til en egentlig celleskade.

Kilde: JAMA. No. 285:47-51