Nyheder

Luftforurening og omkostninger.

Luftforurening er dyrt for os alle

Storbyer som har langt højere luftforurening end mindre byer og landområder, bruger også mange flere penge på medicinsk behandling af fx de ældre, viser en ny undersøgelse, der er udført af det uafhængige analyseinstitut Medicare data i USA.

De nye tal tyder på, at det kan betale sig med en kraftig indsats overfor luftforureningen ifølge forskerne fra Stanford University i Californien.

Den nye undersøgelse omfatter studier af 183 storbyer. Undersøgelsen sammenligner tal fra miljøundersøgelser med udgifter til behandling af luftvejslidelser og andet udstyr til ældre i alderen mellem 65 – 84 år i perioden fra 1989-91.

Det er specielt de små partikler i luften, der stammer fra kraftvarmeværker og udstødningsgasser fra trafikken, der gennemtrænger de følsomme regioner i luftevejene. De mindste partikler giver de største bekymringer, idet disse partikler bliver forbundet med kronisk hoste, kraftig slimproduktion, lungepiben og fysisk utilpashed.

Undersøgelsen viser, at et stigende antal partikler i luften medfører en kraftig stigning i brugen af forskellige former for medicinsk udstyr – typisk astma spray osv. Tallene er stadig alarmerende - selv når andre faktorer som rygning udelukkes fra statistikkerne.

Kilde: Health Affairs 2002; 21:207-214