Nyheder

Nye tobaksregler i EU er klar.

Nye tobaksregler i EU i denne uge...

Nye regler for fremstilling og markedsføring af cigaretter inden for EU, træder i kraft fra næste uge.

De nye direktiver forbyder fremover brug af ord som fx ”light” og ”mild” som en del af produktbeskrivelsen på tobaksprodukter. Samtidig er det fremover et krav, at mindst 30% af forsiden på cigaretpakker samt mindst 40% af bagsiden, anvendes til at advare om den sundhedsmæssige risiko, som er forbundet med rygning.

Fra og med næste uge skal de nye EU direktiver være indarbejdet som en del af den nationale lovgivning i de enkelte EU medlemslande.

Tobaksproducenterne har frem til september 2003 til at ændre udformningen af deres tobaksemballage med de nødvendige advarsler mod rygning. Brugen af betegnelser som fx ”light” og ”mild” skal være helt afskaffet med udgangen af år 2003.

Allerede fra næste uge vil forbrugerne møde de første nye former for tobaksemballage og i den kommende periode, skal vi indstille os på, at begge typer af markedsføring.

De nye direktiver omfatter også krav om, at alle tobaksproducenter fremover skal oplyse alle former for indholdsstoffer i deres produkter til de nationale myndigheder senest ved udgangen af år 2002, hvorefter det er de nationale myndigheders ansvar at informere deres befolkningerne.

Fra 2004 omfatter de nye regler også oplysninger vedrørende tjære, nikotin og karbon monooxider. Regler omfatter også tobak der fremstilles til eksport uden for EU eget område, dog først fra januar 2007.

EU kommissær for sundhed- og forbrugerbeskyttelse David Byrne siger: ”EU er fast besluttet på at nedbringe antallet af dødsfald pga. rygning. Jeg vil personligt gøre mit til, at antallet af rygere i hele EU området reduceres fra ca. 1/3 til mindre end 1/4 af Europas befolkning”.

Kilde: Reuters Health, september 2002