Nyheder

Strækøvelser eller ej.

Tvivl om strækøvelser har nogen effekt?

Strækøvelser før man begynder at dyrke sport,er altid blevet betragtet som god praksis af velmenene idrætsinstruktører verden over, som den rigtige måde at forebygge og beskytte sig selv mod muskelskader, fibersprægninger og andre sportsskader.

To australske forskere har undersøgt dette fænomen og siger: ”der er intet videnskabeligt bevis for at strækøvelser før og efter fysisk aktivitet gør nogen forskel”.

Lederen af undersøgelsen Rob Herbet fra universitet i Sidney udtaler til Reuters, at man fandt helt klare indikatorer, der beviser, at strækøvelser ikke forebygge muskelømhed efter endt træning. Der er desuden, meget der tyder på, at strækøvelser heller ikke har nogen nævneværdig effekt mod forebyggelse af sportsskader.

Som en del af undersøgelsen gennemgik de australske forskere de fleste større undersøgelser, der har undersøgt effekten af strækøvelser. Undersøgelsene blev udført i perioden fra 1966 til år 2000.

Forskerne fandt fem undersøgelser, der havde arbejdet med forskellige former for kontrolgrupper, som en del af deres undersøgelser ifølge tidsskriftet Briths Medical Journal. Effekten af strækøvelser baseret på disse undersøgelser blev identificeret som meget lille og usikker.

Forskerne bag den australske undersøgelse konkluderer, at det vil være interessant for medcinske idrætsekspeter, at undersøge effekten af strækøvelser hos sportsfolk, der regelmæssigt over en længere periode praktisere dybere strækøvelser - fx visse typer Yoga-øvelser o. lign.

Forskere fra idrætsuniversiter i England og USA har kommenteret den australske undersøgelse for nyligt og udtalt: ”Herbert og Gabriel´s resultater er kontroversielle og i modstrid med de fleste idrætslederes holdning til strækøvelser, men resultaterne bidrager til en vigtig debat omkring værdien af strækøvelser”.

Kilde: British Medial Journal 2002, 325:451-470