Nyheder

Nyt middel nedsætter risikoen for blodpropper.

Det er dog uvist, om det vil blive brugt herhjemme.

Amerikanske læger har fremstillet et medikament, der nedsætter risikoen, for at få en blodprop efter udskiftning af hoften. Det nye stof virker bedree end stoffet Heparin, der gives i dag, skriver The New England Journal of Medicine. Stoffet kan hæmme blodets størkning, lige som Heparin kan, men det er dog uvist, om det nye stof får større udbredelse på danske ortopædkirurgiske afdelinger. For risikoen for at få en blodprop efter udskiftning af hoften i forvejen er lav.

”Risikoen er reduceret til en til to procent, fordi patienterne rutinemæssigt får Heparin efter operationen. Med hensyn til det ny præparat vil vi dels se på prisen, og dels på, hvor meget der er at vinde, og en reduktion fra en procent til måske 0,8 ser ikke ud af så meget,” siger overlæge Henrik Svend Hansen fra Helsingør ortopædkirurgiske afdeling på Sygehuset Øresund.

At der endnu ikke findes et antidot, til det ny middel, og som kan neutralisere dets virkning, ser Henrik Svend Hansen ikke som en hindring mod at bruge det nye middel.

”Doserne er så små, at patienterne ikke bløder af det. Det er værre, hvis man giver rigtig Heparin i store doseringer, for så risikerer man, at de bløder, og der skal man selvfølgelig have et stof, der modvirker dets virkning” siger han.

For 25 år siden risikerede hver 10. patient at få en blodprop, når de blev opereret for brækkede hofter. Det var før man begyndte at give Heparin.

”Det har ikke den store betydning, hvad man opererer for. Det er sengelejet, der giver komplikationerne. Når man lægger folk i sengen, risikerer de at få en blodprop,” slutter Henrik Svend Hansen.”

Kilde:: “A Synthetic Pentasaccharide for the Prevention of Deep-Vein Thrombosis after Total Hip Replacement”, by Alexander G.G. The New England Journal of Medicine, March 1, 2001,Vol. 344, No. 9.

Præparatets nummer/foreløbige navn: Org31540/SR90107A